Innenriks

– Siv har ikke turt å kutte mye

Frps og landets finansminister bruker rekordmye oljepenger. – I år vil Siv Jensen få en mye lettere jobb når hun skal starte forhandlingene med KrF og Venstre, mener Hege Ulstein.

Dagsavisens politiske kommentator Hege Ulstein mener finansminister Siv Jensen var offensiv da hun la fram sitt andre statsbudsjettet. Frp-Jensen vil brukte 204 milliarder oljekroner. Det er ny rekord og drøyt 23 milliarder kroner mer enn i år.

–  Det er et ekstremt ekspansivt budsjett. Det er overraskende at de velger å bruke så mye oljepenger som de gjør, men hun gjør som Frps far grunnlegger Anders Lange uttalte i 1973: «La Nordsjøens skatter betale folks skatter.»

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Lettere for Siv Jensen i år

I fjor gikk samarbeidspartiene KrF og Venstre kraftig til angrep på Jensen for mange usosiale skattekutt. I år var sentrumspartienes kritikk mer dempet:

– Siv Jensen har vært flinkere enn sist til å unngå problemsakene. I fjor ble hun sterkt kritisert for fordelingsprofilen hvor kuttene i formuesskatten ble finansiert gjennom blant annet kutt i barnetillegget i uføretrygden.  Altså at de rike fikk mer, mens de fattige fikk mindre. Årets statsbudsjett er vanskelige å angripe for opposisjonen. Delvis fordi regjeringen åpenbart ikke har turt å kutte noe særlig i år, og delvis fordi det blir også mer komplisert for KrF og Venstre å flytte penger fordi skattereformen er en del av årets statsbudsjett. Det vil gjøre årets forhandlinger mye lettere for Siv Jensen, mener Ulstein.

LES OGSÅ: – Gir med den ene hånden, tar med den andre

Ikke mye grønt

Naturorganisasjonene har ikke vært nådig i kritikken av budsjettet. Hennes egen søster, Nina Jensen i WWF, mente statsbudsjettet var det verste hun noensinne hadde sett. Ulstein hadde også forventet mer grønt.

– De hadde en kjempemulighet i dette budsjettet med å sette i gang med det grønne skiftet, men det er det ikke mye av, sier Ulstein

Regjeringen foreslår å redusere inntektsskatten. For en vanlig familie vil det bety 3.100 kroner i skattelette per år. Forutsetninger for det er en husholdning med 900.000 kroner i samlet inntekt og 4 millioner kroner i lån, ifølge NTB.

Ulstein påpeker at selv om Jensen har sikret «folk flest» skattelettelser er det ikke mye man sitter igjen med når den gjennomsnittlige skatteletten er tusen kroner per person:

– Det er jo ikke veldig mye med 83 kroner ekstra i måneden.

Formuesskattesatsen reduseres med 0,05 prosentenheter, til 0,8 prosent, neste år.

– Det er vanskelig å forstå at de fortsetter å kutte i formuesskatten når det foreligger så mange omfattende og faglig funderte råd om at den ikke vil hjelpe. Mens kuttene i selskapskatten er det mer dekning for å gjøre.

LES OGSÅ KOMMENTAR: Statsministerens stol sto tom da Jonas Gahr Støre innledet trontaledebatten. (Arne Strand)

Mer fra Dagsavisen