Innenriks

Er det på tide med omstilling, Erna?

Regjeringen Solberg er kommet halvveis. De som skulle være flinkisene i regjeringen, trekker nå ned karaktersnittet. Aner vi endringer etter sommerferien?

1 av 2

Noen statsråder har hevet seg, andre har fått det tøft siden Dagsavisen vurderte regjeringen Solberg i fjor. Snart halvveis inn i fireårsperioden er dette vår vurdering av minitere og statsråder i den blåblå regjeringen:

Statsminister Erna Solberg (H)

Karakter: 3

Selv dronninga av å sitte stille i båten må snart begynne å kjenne bølgene: Drømmen om firepartiregjering har aldri vært fjernere. Frp-ere beskylder Høyre og statsministeren for å ha sviktet da de støttet Syria-avtalen og fant enighet med opposisjonen. Under asylbarnstriden var det sentrumspartiene som mente Solberg sviktet da hun ikke skar igjennom tidligere. Da hun tiltrådte lovte Solberg å styrke Norges konkurransekraft med grønn omstilling, reformere offentlig sektor, bedre sikkerhet og beredskap. Men de sentrale statsrådene på disse feltene: justis, klima, fiskeri, er blant regjeringens aller svakeste kort. Erna må ta grep skal hun innfri sine egne ambisjoner.

Finansminister Siv Jensen (Frp)

Karakter: 3

Etter to år går Jensen nesten i ett med tapetet i Finansdepartementet. Ikke ulikt forgjengeren fra SV. Mens Kristin Halvorsen besto sin store test, finanskrisen, er vi fortsatt spent på hvordan Jensen håndterer krisen i oljebransjen. Mens Jensen er i departementet, danser partikollegene på bordet i Stortinget: Hennes egne lager trøbbel for en fraværende partileder og regjeringen så fort de har mulighet. Får ikke Jensen kontroll på mannskapet, er det spikeren i kista for det borgerlige samarbeidet. Heldigvis for Jensen gikk revidert budsjettet knirkefritt gjennom i Stortinget. Poseavgiften ble fjernet og boligmeldingen var i Frps ånd, men de populistiske godbitene lar vente på seg.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H)

Karakter: 4

Det er bra å ha en Sindig-Sanner på laget når oppdraget er å endevende offentlig sektor og sammenslå kommuner: Det er en seier å ha fått gjennom kommunereformen uten mer bråk. Sanner er god på samarbeid, om det er i regjering, på Stortinget eller ute i landet. Men når du tråkker rundt på gummisåler, skaper du heller ingen blest om prosjektet. Det virker også som luten han har brukt for sin store sammenslåingsreform, er for svak. Kuttet i byråkratiet er av den beskjedne sorten. Er det også derfor bråk er unngått? Sanner dukket også unna diskusjonen om svak kommuneøkonomi. Innbyggerundersøkelsen viser imidlertid at folk opplever forenkling og mer effektiv bruk av offentlige midler, straks trer også nye forenklinger i byggereglene i kraft. Sanner er fortsatt robust, men ikke super.

Europaminister Vidar Helgesen (H)

Karakter: 3

Norge vedtar fem EØS-regler om dagen. Det er sunt, mener Helgesen. Men hemmelighold rundt TISA-forhandlingene og TTIP-prosessen har vært som bensin på bålet for EU- og EØS-skeptikerne her til lands. De klarer han ikke å roe med sine leserinnlegg. Helgesen er Ernas ryddegutt og løser de tunge og tekniske sakene på kammerset. Som stabssjef ved statsministerens kontor er Helgesen, om mulig, mer usynlig enn forgjengeren. Er det trøbbel i tårnet ringer støttepartiene heller Solbergs statssekretærer.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Karakter: 5

Tøffere enn toget dundrer asfaltpredikant Solvik-Olsen gjennom den ene samferdselsreformen etter den andre. Jernbanereformen ble kjørt gjennom Stortinget i rekordfart, tross røde flagg fra de jernbaneansatte. Døgnet hans må ha 40 timer. Men hvor vanskelig er det å bli populær når du reiser landet rundt med penger til asfalt? Vel, Solvik-Olsen er den samferdselsministeren som har tatt inn mest bompenger i historien. Likevel surner ikke Frp-ere og bilister. Det er fordi Ketil har gjort en solid kommunikasjonsjobb. Vi er spente på om den gode scoren holder. Hva skjer dersom Frp-medisinen ikke virker på problemene i samferdselssektoren?

Utenriksminister Børge Brende (H)

Karakter: 3

Sentrumspartiene og Ap elsker Brende. Men hva har Brende gjort den siste tida foruten å gå opp og ned flytrapper med en koffert full av penger? Når selv USAs utenriksminister poengterer reisevirksomheten, er det grunn til å stoppe litt opp. Han var i starten en av regjeringens sterkeste. Nå har han bleknet. Da krisen i Middelhavet nådde sitt toppunkt, toet han sine hender og la ansvaret på andre. Selv i Høyrekretser mener man regjeringen burde kommet bedre ut av sakene rundt krisen i Middelhavet og Syria.

Kulturminister Thorhild Widvey (H)

Karakter: 2

Widvey er en administrator som forstår at hun sitter i en mindretallsregjering, noe som kan være et pluss: Hun tar en «rett høyre» uten å blunke, som da Frp vendte tommel ned til NRK-meldingen. Men preller kritikk og nederlag av fordi hjertet hennes rett og slett ikke banker så mye for prosjektene? Hun har levert en frivillighetsmelding, men å høre Widvey snakke om den er ikke noe du gjør frivillig. En av årets store og vanskelige saker, søndagsåpne butikker, ligger nå i en skuff og der blir den sikkert liggende til langt over valget. Hver gang Widvey åpner munnen om søndagsåpent, mister Høyre hundre velgere.

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H)

Karakter: 1

Fiskerinæringa går så det suser. Til tross for fiskeriministeren. Aspaker er ministeren som sitter på oppsigelse og som mangler kunnskap om feltet sitt. Flaks for samarbeidspartiene som får mye rom til å påvirke politikken. Men når fisk er en så viktig del av det grønne skiftet, og norsk havbruk er en viktig eksportnæring, skulle vi sett mer yngling hos ministeren. Aspaker har i vår hatt to store saker på sitt bord: Tveteråsutalget og Havbruksmeldingen. Begge har skapt mer forvirring enn oppklaring. Havbruksmeldingen var Aspakers første store sak for Stortinget. Men verken næringen eller Stortinget ville støtte den. Regjeringskollega Frp var den største kritikeren. Det som skulle bli den største triumfen, ble et gigantisk mageplask.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H)

Karakter: 1

Dette er miljøvernministeren som sier ja til å dumpe gruveavfall midt i gyteområdet for kysttorsk og blålange i Førdefjorden. Sundtoft fikk meldingen om iskanten i retur fra Stortinget. Miljøbevegelsen kaller henne «miljøskadelig». Norge har riktignok landet en avtale om samarbeid med EU om felles oppfyllelse av klimamålet for 2030, og Frp er med på å forplikte seg til å kutte utslippene med 40 prosent innen 2030. Etter det Dagsavisen forstår har Erna Solberg personlig vært en pådriver for dette, så hvor mye av dette er Sundtofts verk? Midt i det grønne skiftet er det ingen grunn til at miljø og klima skal være vinnersak for venstresiden. Med denne ministeren blir det slik.

Næringsminister Monica Mæland (H)

Karakter: 5

Mæland gikk på et tap i behandlingen av eierskapsmeldingen: Svakt kommunikasjonsarbeid gjorde at hele Norge var overbevist om at regjeringen ville selge Norge bit for bit. De viktigste nedsalgene ble utsatt. Men Mæland har snudd nedtur til opptur: Hun har «mannet seg opp» i kvinnespørsmålet og får sterk ros i alle leirer for innsatsen. Men, Telenor, Yara, Statoils sjefer er fremdeles menn. Vi er spent på hvor mye muskler hun er villig til å bruke for å nå sin egen målsetting. Mæland har også høstet applaus for regjeringens maritime strategi. 8 redere med 24 skip har alt varslet at de ville registrere seg i Norge. Vi kan bare gjette at Høyre klapper i hendene.

Barne-, likestillings og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp)

Karakter: 3

Horne er god på barnevern, men en likestillingsminister som ikke går i 8. mars-tog og bruker to år på en likestillingsmelding, er «litt spesielt». Også Horne får ros for å ta mindretallsregjering på alvor. Hun klarer balansen mellom å være ansvarlig og inkluderende statsråd og Frp-politiker. Nesten. Hun bommet da hun påsto at norske kommuner ikke var i stand til å ta imot flere syriske kvoteflyktninger. Tallene var langt fra det Horne ga inntrykk av. Å ta ansvar for å bosette kvoteflyktningene som kommer, blir hennes styrkeprøve.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H)

Karakter: 4

Det Høie leverer står ikke i forhold til det han lovet i opposisjon. Det tar litt tid å komme seg ut av startblokka i helsesektoren. Mange saker er i gang, men det tar tid å se resultatet av dem. Det er store forventninger til hva Høie skal innfri, særlig innen rus og psykiatri. Høie kom ut av høringen om sykehusstriden i Møre og Romsdal og fakkeltog-motstand mot nedleggelse av akuttfunksjoner og fødetilbud, med helsa i behold. Han skal få ros for å ha vært synlig deltakene i debatten omkring kontrollsaken, istedenfor å gjemme seg da det stormet som verst, som en viss annen regjeringskollega gjorde.

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp)

Karakter: 1

Han har knapt Stortingets tillit. Denne våren har han to ganger ligget på grillen i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Sak på sak fører til krangel og nederlag. Anundsen må hente hjem asylbarn. Han tapte så det suste i tiggerforbudsaken. Mulla Krekar er ennå i Oslo, riktignok i fengsel. Selv om pengene strømmer på, er ikke Norge et tryggere sted i dag. Stortingspolitikere sier Anundsen er trivelig og at det går an å samarbeide med ham, så hvorfor går det så galt for et av Frps sterkeste kort? Man kan spørre seg om Anundsens departement jobber mot ham eller om han omgir seg med feil og dårlige rådgivere. I det siste har han klart å lande avtalen om politireform og om å sende fanger til Nederland, han har også begynt å svare når journalistene ringer. For Anundsens del får vi håpe dette er en ny trend. Går han på en ny smell, er ikke sentrum beredt på å redde ham fra mistillit.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp)

Karakter: 2

Hva skal man med politiske fiender, når man har så gode partikolleger? Da Eriksson landet årets pensjonsoppgjør, var Frps stortingsgruppe nådeløs og gikk mot resultatet. Eriksson klarte i år å banke igjennom en av sine store reformer, ny arbeidsmiljølov. Selv om Dagsavisen er imot, får han pluss for det. Det må imidlertid bemerkes at da Eriksson la fram forslaget ble han møtt med generalstreik. Da forslaget var tygget ferdig av fire partier på Stortinget, var det ro i rekkene. Det vitner om dårlig håndverk fra statsråden. Eriksson har etter to år i rollen som minister mistet tilliten hos arbeidstakerorganisasjonene – det kan koste ham jobben når ledigheten øker og tiltakene må hostes opp.

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp)

Karakter: 3

Lien kom på kant med samarbeidspartiene i saken om 23. konsesjonsrunde. Saken illustrerer Liens skvis: Departementet skal være pådriver for det grønne skiftet, men på samme tid skal han være oljenæringens støttespiller i krisetid. Miljøentusiaster mener han snakker for lite om alternative energikilder. I Stavanger vekket det oppstandelse da Lien uttalte at det ikke er noen krise i oljeindustrien. Dette til tross: Liens formkurve er stigende.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H)

Karakter: 3

Det begynte så vel for Eriksen Søreide, som var en av Ernas store stjerner. Så kom en journalist fra Dagbladet og gravde i salget av noen Nigeria-båter, og Eriksen Søreide ble kalt inn på Martin Kolbergs teppe i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Hun snakker og ter seg som en kald kriger, og får hjelp fra konsulenter i McKinsey i omstruktureringen av Forsvaret. Norge bruker 44 milliarder kroner på forsvar – nest høyest av NATO-land pr. innbygger – hvordan er det da mulig å nærmest ha et forsvarsløst forsvar?

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp)

Karakter: 5

Listhaug ypper med bønder, opposisjonen, sentrum og med butikkjeder, uten å blunke. Du kan hate eller elske Listhaug – Dagsavisen liker nok bøndene bedre – men du kommer ikke fra at hun er blitt et av regjeringens sterkeste kort. Bøndene leverte i år et historisk moderat krav, og Listhaug svarte med det laveste tilbudet på ti år. Etter at sentrumspartiene kanskje hvisket henne et råd eller to, reviderte hun tilbudet sitt. Partene ble enige. Hun får riktig nok ikke til alt selv om hun er tøff i trynet: Hun vil ha liberalisering av landbruket gjennom endringer av konsesjonsloven. Endringen som skulle komme før sommeren er nå utsatt. Hun får pluss for å ha tatt dyrevelferd på alvor: Endelig har Frp fått gjennomslag for et dyrepoliti og Listhaug kutter i overføringene til pelsdyrnæringen.

Utdanningsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

Karakter: 4

Isaksen er mønstereleven: Inkluderende, lagspiller, flink i spørretimen. Han har varslet en kvalitetsreform i barnehagen og har fått gjennom endringer i privatskoleloven uten stor ståhei. Han har satt i gang strukturendringer for universitetene og høgskolene. Alt bra, men litt kjedelig? Mange forventet mer av Isaksen, Høyres kronprins og en av Ernas sterkeste. Isaksen, som mener at en av de fremste ideene i konservatismen er «frihet under ansvar», kan kanskje ta seg litt mer friheter og legge av seg litt av ansvaret.

Dagsavisens vurdering av regjeringen er gjort av Marie Melgård, Sofie Prestegård, Irene Halvorsen, Arne Strand og Aslak Borgersrud.