Innenriks

Trekk for orden og oppførsel

Regjeringen har hatt ett år på å vise hva de er gode for. Resultatet er velgerflukt og lunkne samarbeidspartnere.

 

Statsminister Erna Solberg (H) - 3

Den borgerlige storalliansens mor klarer ikke følge opp som noen god lagleder. Avtalen som skulle sikre samarbeid mellom de fire partiene har i stedet ført til konflikt både om reservasjonsrett, asylpolitikk og miljøprofil. Etter et drøyt år ved makten faller regjeringen pladask på meningsmålingene etter et upopulært og usosialt statsbudsjett. Det trekker regjeringens leder ned. Dette til tross: Erna Solberg er en proff statsminister, men har en tendens til å surne i vanskelige saker. Pluss for å ha lyttet til folket og droppet OL-søknad fra Norge.

 

Les også hva Arne Strand skriver om regjeringen

 

Finansminister Siv Jensen (Frp) - 4

Hvor lenge kan Fremskrittspartiet fortsette med dobbeltkommunikasjon mens de styrer landet? Frp framstår som halvveis i regjering og halvveis i opposisjon. Etter at partileder Siv Jensen ble satt bak murene i Finansdepartementet har stortingsgruppen danset på bordet, med jevnlige utbrudd fra både Per Sandberg og Christian Tybring-Gjedde. Siv Jensen er fraværende som partileder, men stødig som finansminister. Vi har lav arbeidsledighet og det går godt med Norge A/S. Men Jensen øker oljepengebruken kraftig - samtidig som oljeprisen faller kan det koste Norge dyrt. Finansministeren straffes for budsjettkaos med samarbeidspartiene og et upopulært statsbudsjett preget av plastposeavgift, kutt i uføretrygden og et begrenset Frp-stempel.

 

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) - 4

Superminister Jan Tore San­­­­ner skulle på papiret være et av Høyres beste kort, men skinner ikke i regjering. Han har håndtert vanskelige saker som bygging av nytt regjeringskvartal og minnesmerke etter 22. juli ved Utøya meget godt. Men den store kommunereformen lar vente på seg. Mer anonym enn vi hadde forventet.

 

Europaminister og stabssjef ved SMK, Vidar Helgesen (H) - 3

Helgesen er kanskje regjeringens smarteste, men fikk en dårlig start med håndteringen av ostetollen, som nå kommer tilbake fra EU som en bumerang. Rollen som halv europaminister og halv stabssjef ved Statsministerens kontor fungerer dårlig. Det siste året har vist at Erna heller hadde hatt behov for en samordningsminister i full stilling.

 

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) - 5

Vi vet ikke om samferdselsministeren hadde DDE på full guffe i bilen, men han kjørte i alle fall hele E6 i sommer til glede for grasrota - og han har hatt den «strakeste vei» inn i regjeringskontorene. Solvik-Olsen er budsjettvinner og stjernestatsråd for Frp i et meget viktig departement for partiet. Selv om han ikke får lagt ned bomringene, er Frp-ere fornøyd - fordi det lukter asfalt lang vei i hele landet.

 

Utenriksminister Børge Brende (H) - 4

Den tidligere led­eren av Tibetkomiteen nektet å møte Dalai Lama da han besøkte Norge - en svært pinlig affære for regjeringen, som viste knefall for Kina. Brende har engasjert seg i kampen mot ebola, klimaendringer og mot Den islamske stat. Han er i sum en meget dyktig utenriksminister, men Solberg kunne forventet større politisk uttelling fra en av sine sterkeste statsråder.

 

Kulturminister Thorhild Widvey (H) - 2

Hvor skal vi be­­gynne? Kulturministeren bygger ned offentlige støtteordninger for kulturlivet, for å «sette kulturen fri». Men hvor fri blir egentlig kunstnerne når de ikke har råd til å utøve? Widvey er en upopulær kulturminister som tapte budsjettkampen. Hun har mistet en statssekretær og politisk rådgiver i løpet av det første året, tok den kulturelle spaserstokken fra de eldre og tapte OL-kampen mot folket.

 

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) - 1

Norsk sjømatnæring er gull, men fiskeriministeren er ikke på pallen. Hun har fått en skrivepult i Næringsdepartementet, men virker fraværende. Aspaker har satt seg selv på oppsigelse etter at hun søkte og fikk jobben som fylkesmann i Troms. De eneste overskriftene hun har skapt er når hun skjeller ut meningsmotstandere, som ordførere i villakskommuner.

 

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) - 2

Hun har en vanskelig, for ikke å si umulig oppgave, men det blir ikke bedre av at hun både er politisk svak og mangler gjennomføringskraft. Sundtoft er den store budsjettaperen i regjeringen - sammen med barnebarna våre og alle som rammes av global oppvarming. Det virker som om hun har lite støtte fra statsministeren i å gjennomføre det grønne skiftet, og hun sliter med å få gjennomslag for klimapolitikken i andre departementer.

 

Næringsminister Monica Mæland (H) - 3

VimpelCom-saken er en potensiell udetonert bombe for Telenor-eier Mæland. Næringsministeren har vært lite synlig som næringslivets forkjemper, og skuffer flere sentrale aktører. Det virker merkelig å selge unna statlige selskaper som Flytoget, som går på skinner. Var mer synlig som byrådsleder i Bergen enn som statsråd i Solberg-regjeringen.

 

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) - 3

Etter en elendig start som stats­­­råd med haugevis av skjeletter ramlende ut av skapet, har Solveig Horne kommet seg. Det vil si - som barneminister. Som likestillingsminister er hun totalt fraværende. Hun har levert lite til Stortinget, men er godt likt i egne rekker. Får ros for hvordan hun balanserte det å være Frp-er og integreringsminister når det gjelder bosetting av flyktninger i kommunene.

 

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) - 4

Helse-Høie gir et godt inntrykk og framstår som en stødig type. Fra sin uriaspost i regjeringen har han vunnet budsjettkampen og styrket psykisk helse og rusfeltet. Bra jobbet! Han får et stort minus for håndteringen av KrFs krav om reservasjonsrett, og møter ofte seg selv i døra som tidligere opposisjonspolitiker på helsefeltet. I opposisjon satt løftene litt løsere - nå er det handling som teller.

 

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) - 2

Eriksson gjør ikke livet surt bare for arbeidsfolk, men også for eget parti. I Frp får han mye av skylden for at statsbudsjettet ble stemplet «usosialt» etter kuttene i barnetillegget til uføre. Han får også kritikk internt for å ikke orientere partikolleger om saker han arbeider med. Eriksson kløner det til, ødelegger trepartssamarbeidet og nekter å møte fagbevegelsen til debatt. Vi mener han burde lyttet litt mer til de ansatte på Domus i Verdalen og ikke bare senterlederen.

 

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) - 3

Politiet er raus med godordene, for Anundsen er budsjettvinner. Men de siste månedene er justisministeren blitt drevet fra skanse til skanse. Det er høyst uklart hva han egentlig informerte statsministeren om i saken om asylbarna, og tabben kostet nesten han og regjeringen deres samarbeidspartnere KrF og Venstre. Det går smått i arbeidet med politireformen, der KrF har trukket sin støtte. Møter kritikk for den midlertidige bevæpningen av politiet og har nå fått en overvåkingsskandale i fanget. Vi overvåker situasjonen.

 

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) - 4

Som sin forgjenger er denne karen glad i olje - og vindmøller. Oljepolitikken ligger fast, men Lien burde fått mer ut av en post som er skreddersydd for Fremskrittspartiet. Partikolleger er i hvert fall skuffet over at han ikke involverer lokalpolitikere mer når han reiser land og strand rundt som Norges oljebaron.

 

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide (H) - 5

Her har vi en statsråd som skinner i jobben. Profesjonell, kunnskapsrik og svært godt likt. Hun får pluss for å bidra til å sikre en nordmann toppjobben som generalsekretær i NATO. Søreide er handlekraftig og har tatt grep for å framskynde arbeidet med Forsvarets langtidsplan etter ny russisk aggressivitet uten å yppe med kald krig-retorikk.

 

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) - 2

Landbrukspolitikken styres av en bulldoser. Listhaug overkjører fullstendig landbruket og gjennomfører omfattende og varige endringer, mot bøndenes vilje. Hun er ekstremt ideologisk og lytter ikke til argumenter fra meningsmotstandere, men hun får jobben gjort. Listhaug virker mest opptatt av prisen på mat, og er ikke like opptatt av matsikkerhet: Til tross for økning av multiresistente bakterier i kylling, vil hun tillate enda større kyllingbruk, som kan forverre situasjonen.

 

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) - 4

Høyres egen tenketank gjør en god jobb som kunnskapsminister. Han leverer som lovet på etterutdanning av lærere. Isaksen har vært fraværende i de-­­batten om fagarbeideren. Vi hadde forventet enda mer av Høyres stjerneskudd, det tror vi også statsministeren har. Og han må passe seg så han ikke blir innkalt til rektor Solbergs kontor. Dette er et viktig departement for Høyre. Den rekordlange lærerstreiken i sommer er et uttrykk for at lærerne ikke er fornøyd med situasjonen i klasserommet, her har Isaksen store utfordringer.

 

Dagsavisens vurdering av regjeringen er gjort av Marie Melgård, Sofie Prestegård, Håvard Therkelsen, Hege Ulstein, Espen Løkeland-Stai og Irene Halvorsen

 

Mer fra Dagsavisen