Innenriks

«Sjakk matt» i asyldramaet

Arbeiderpartiets mistillit til justisminister Anders Anundsen (Frp) gjør det umulig for Venstre og KrF å filleriste justisministeren.

Av Håvard Therkelsen og Marie Melgård

«Det SV har prøvd på i åtte år, har vi klart på 14 dager», sa KrF-leder Knut Arild Hareide da engangsløsningen for de lengeværende asylbarna ble lagt fram som en del av den borgerlige samarbeidsavtalen høsten 2013.

Siden har det stormet rundt justisminister Anders Anundsen (Frp) og KrF. Og det blåste opp til full storm da Bergens Tidenes avslørte at flere lengeværende asylbarn var kastet ut – til tross for at samarbeidsavtalen skulle bedre situasjonen for asylbarna.

I går konkluderte Arbeiderpartiet og partileder Jonas Gahr Støre med at de «ikke har tillit til justisministeren» etter kontrollsaken i Stortinget. Dermed går alle de rødgrønne partiene inn for mistillit mot Anundsen.

Les Arne Strands kommentar på Nyemeninger.no

Viser ikke kortene

Samtidig som Støre kunngjorde den ramsalte kritikken av Anundsen i vandrehallen satt KrF og Venstre samlet i alvorlige gruppemøter og vurderte tilliten til justisministeren. Begge partiene endte i går med å utsette konklusjonen til det nærmer seg avgivelse i komiteen 24. mars.

Ifølge kilder i KrF er frustrasjonen stor over at partiet ikke følger det som blir sett på som klare feil fra justisministeren.

Les også: Får kraftig kritikk

«Vi er satt sjakk matt»

KrF og Venstre ble lovet en liberalisering og oppmykning for asylbarna, likevel økte antallet utsendelser under Anundsens ledelse.

Enkelte i KrF er derfor tydelige på at de ønsker mistillit – og er også klare for å kaste regjeringen for asylbarna.

Men sentrale kilder i partiet påpeker at sentrum ikke kan være ansvarlige for en regjeringskrise nå – som i praksis vil være konsekvensene av et mistillitsforslag fra samarbeidspartiene. Derfor er ikke mistillit en mulighet, påpeker en sentral kilde.

Men, det blir krevende for sentrumspartiene å forklare hvorfor de beskytter en statsråd som de så heftig har kritisert gjennom lang tid.

– Vi er satt sjakk matt, sier en sentral KrF-kilde til Dagsavisen.

Det er ventet at KrF og Venstre vil lande på et vedtak om «sterk kritikk» mot Anundsen – et såkalt daddelforslag. Dermed vil de beskytte Anundsen, som overlever som statsråd, til tross for kritikken for sin håndtering av asylbarnsaken.

Les også: Solhjell går inn for mistillit mot Anundsen i asylbarnsaken

Hege Ulstein kommenterer: Norsk asylpolitikk er i ferd med å krysse en grense. 

Forklaringsproblem

– Vi har ikke konkludert. Det er fortsatt enkelte spørsmål som er ubesvart, sa Venstres Abid Raja etter partiets gruppemøte i går ettermiddag.

Få minutter senere kunngjorde KrFs Hans Fredrik Grøvan det samme på vegne av sitt parti. Ingen av dem ville si noe om hva som konkret må avklares før spørsmålet om Anundsen har tillit eller ikke, kan besvares.

På samme tid som dramaet om mistillit utspiller seg, forhandler sentrum og regjeringen om sentrums krav om å behandle sakene til lengeværende asylbarn på nytt. Enkelte kilder sier sentrum vil bruke «tenketiden» og usikkerheten rundt deres avgjørelse, som pressmiddel mot regjeringen, slik at de vil innfri sentrums krav.

Enkelte sentrumspolitikere sier rett ut at de håper Ap, siden de var villige til å fremme mistillit, også vil være med å hente barna hjem. Dersom Ap skulle være med på et slikt forslag, vil det være flertall for en sånn løsning.

– Vi er alltid villige til å diskutere politiske løsninger. Døra vår er på gløtt, sier Eirik Sivertsen i Ap, som understreker at han hittil ikke har fått en slik invitasjon fra KrF og Venstre.

Les også: – Bytt ut Anundsen

Les også: Presset før asylbarnhøring

Informasjonsplikt

Det er første gang siden 1982 at Arbeiderpartiet går inn for mistillit mot en statsråd.

– Statsråden har feilinformert flere ganger, holdt tilbake informasjon og ikke villet gi Stortinget den informasjonen det har bedt om, sier Jette Christensen (Ap).