Innenriks

Kan bli innkalt til ny høring

Selv om justisminister Anders Anundsen (Frp) ble grillet på Stortinget fredag, står fortsatt flere spørsmål ubesvart. Venstre vil vurdere ny høring for Anundsen.

Av Marie Melgård og Håvard Therkelsen

– Flere spørsmål står fortsatt ubesvart, sier Venstres Abid Q. Raja til Dagsavisen.

Fredag ble justisminister Anders Anundsen (Frp) grillet i kontroll- og konstitusjonskomiteens høring på Stortinget. I ti timer boret komiteen i hva som egentlig skjedde da Anundsens politikkendring om å ikke prioritere utsendelse av lengeværende barn ikke ble fulgt opp av politiet.

Likevel er flere partier ikke fornøyd med svarene de fikk – og mener fortsatt flere spørsmål står ubesvart.

Vurderer ny høring

Abid Q. Raja, som sitter i kontroll og konstitusjonskomiteen for Venstre, sier partiet nå skal vurdere om det trengs svar på flere spørsmål.

– Hvis vi først skal stille flere spørsmål, har jeg mer sans for å holde en ny høring. Da får man de svarene man er på jakt etter, sier Raja til Dagsavisen.

Dersom det skulle bli en ny høring mener han det er naturlig at Anundsen nok en gang møter for Stortinget, men foreslår også nye navn:

– Skulle det bli ny høring ville jeg gjerne kalt inn UNE. De ble anklaget i høringen for å bestemme hvem som skal bli sendt ut av landet. De fatter vedtak, men det er PU som bestemmer rekkefølgen på dem som blir sendt ut, sier Venstre-politikeren og legger til:

– Dessuten kunne jeg tenke meg å høre den tidligere PU-sjefen. Dagens sjef, Kristin Kvigne, sa at uansett hva som sto i tildelingsbrevet ville de samme menneskene blitt sendt ut. Jeg lurer på om den forrige sjefen er enig i dette, sier Raja.

Les også kommentar: Det luktet svidd statsråd

Flere spørsmål

Under høringen kom det fram at politiet ikke hadde fått med seg politikkendringen Anundsen hadde signalisert i tildelingsbrevet om å ikke prioritere utsendelse av lengeværende barn.

Venstre skal også ha gruppemøte på onsdag hvor man skal diskutere veien videre. Det samme skal KrF.

Hans Fredrik Grøvan (KrF) holder alle dører åpne for hvilket utfall saken kan få for justisministeren. Mistillit er en mulighet.

Han er enig med Raja i at flere spørsmål fortsatt står ubesvart, og KrF vil vurdere om det skal sendes brev for å få svar på disse fra justisministeren.

– Vi har allerede begynt arbeidet med hvilke spørsmål vi ønsker å stille. Men vi har ikke vurdert om vi ønsker en ny høringsdag, sier Grøvan til Dagsavisen.

Han vil særlig ha svar på hvilke advarsler Politiets utlendingsenhet la fram for Politidirektoratet og Justisdepartementet når Anundsen presset på for å sikre at måltallene ble nådd.

Les også: – Bytt ut Anundsen

Vurderer mistillit

Arbeiderpartiet mener høringen ga svar på flere spørsmål i saken.

– Jeg mener vi fikk et godt grunnlag i høringen. Om det skulle bli aktuelt med nye spørsmål, er det noe vi må drøfte i komiteen på torsdag, sier Martin Kolberg (Ap).

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen sier partiet ikke har tatt stilling til om de skal stille flere spørsmål.

En sentral kilde i Stortingets kontrollkomité sier til Dagsavisen at det er saklig grunnlag for å fremme mistillitsforslag mot justisministeren.

Etter det Dagsavisen forstår regner man med at komiteen vil levere sin endelige innstilling først i mars.

Det skyldes flere forhold: komiteen behandler nå tre høringer samtidig, i tillegg er det bebudet en komitéreise til Mosambik og Tanzania i februar. Den endelige framdrifts­planen blir vedtatt på torsdag.

Anundsen: – Har ikke vurdert å trekke meg

Samtidig som kontroll- og konstitusjonskomiteen arbeider for å se om justisministeren kan ha ført Stortinget bak lyset, må samarbeidspartiene Venstre og KrF vurdere om samarbeidsavtalen er brutt på asylfeltet.

Anundsen selv har «rømt landet», og er på vei til den norske forskningsstasjonen Troll i Antarktis sammen kong Harald. I går befant Anundsen seg i Cape Town i Sør-Afrika. Han sier i et intervju til NTB at han aldri har vurdert å trekke seg. Selv fastholder justisministeren at han har gjort sitt beste for å følge opp asylavtalen med de to samarbeidspartiene, selv om de nå har tynnslitt tillit til ham.

– Jeg har gjort mitt aller, aller ytterste for å etterleve den avtalen, sier Anundsen til NTB.

Fra flere fylkeslag i Venstre og KrF kommer konkrete krav om at Anundsen bør trekke seg som statsråd. På spørsmål om han noensinne har vurdert dette, kommer svaret kontant:

– Nei.

I stedet mener Anundsen at regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet snarest bør sette seg ned med Venstre og KrF for å drøfte situasjonen som har oppstått.

– Jeg har registrert at flere har sagt at det foreligger et brudd på avtalen mellom de fire partiene. Det mener jeg er en veldig alvorlig påstand som de fire partiene må adressere, sier Anundsen:

– Det kunne være nyttig om de fire partiene hadde avklart om noen av dem faktisk mener at andre ting burde ha vært gjort for å følge opp avtalen bedre. Det gjelder på alle avtalens områder, tilføyer han.