Innenriks

Giske blir nestleder

Trond Giske blir ny nestleder i Arbeiderpartiet. Ap gjør store utskiftninger i ledelsen før kommunevalget.

Giske blir én av Arbeiderpartiets to nye nestledere. Det bekreftet flere kilder overfor NRK og ANB i går. I dag samles Arbeiderpartiets landsstyre i Oslo i Folkets Hus.

Hvem som slår følge med Giske inn i Ap-toppen og partileder Jonas Gahr Støres lag er mer usikkert.

Det er jevnt mellom tidligere kulturminister Hadia Tajik (Oslo) og leder av kunnskapsutvalget Jette Christensen (Hordaland), opplyser kilder til Dagsavisen.To nestledere

Arbeiderpartiets valgkomité har fått en uvanlig oppgave, ettersom de både er på jakt etter to nestledere og én partisekretær for å fylle plassene til avtroppende Helga Pedersen og Raymond Johansen.

Dagsavisen skrev allerede 7. januar at det lå an til at partiet vil gå over til en ordning med to nestledere for å gjøre plass til Giske. Ifølge vedtektene må nemlig kjønnsbalansen ivaretas: både leder og nestleder kan ikke være mann.

Kronprinsen fra Trondheim

Trond Giske (48) er av mange omtalt som evig kronprins i Arbeiderpartiet. Den tidligere kulturministeren og næringsministeren fra Trondheim var statsråd åtte år i Jens Stoltenbergs rødgrønne regjering.

Etter det Dagsavisen erfarer er Giske spilt inn av minst fem fylkeslag: Nord-Trøndelag, Sør-Trøndelag, Sogn og Fjordane, Østfold og Buskerud.

Store utskiftninger

Kampen om partisekretær-jobben står først og fremst mellom Hilde Stenseng (Oppland) og Astri Aas-Hansen (Aust-Agder), ifølge Dagsavisens kilder.

Arbeiderpartiet bytter dermed store deler av partiledelsen før kommunevalget. Etter at Jens Stoltenberg forsvant til NATO-toppjobben er nå hele ledelsen i ferd med å skiftes ut: Raymond Johansen stiller som byrådslederkandidat i Oslo og Helga Pedersen tar ikke gjenvalg som nestleder.

Ap har fått over 40 prosent oppslutning på meningsmålingene de siste månedene. Etter landsmøtet i april får Støre med seg et nytt lag fram mot valget i september.