I 14 av disse områdene har Polarinstituttet rådet imot å lyse ut. Noen av dem ligger nemlig innenfor det som til nå er blitt definert som iskanten – en biologisk hotspot i Arktis.
Sundtoft på glattisen
Men som oppvarming til Liens utlysning kunne klimaminister Tine Sundtoft i går fortelle at nye målinger viser at iskanten har krøpet lenger nord.
– Klima- og miljødepartementet har bedt Polarinstituttet om ferske beregninger for iskanten, for at de skal komme med i den oppdaterte forvaltningsplanen for området, sier Sundtoft som vil legge fram tallene i en melding til Stortinget i løpet av våren. Det er da Stortinget som tar stilling til hvordan man skal definere iskanten.
Grensedragning
Det finnes ingen krystallklar måte å definere grensen her, ettersom overgang til is kan variere fra år til år. Og Sundtofts definisjon er en annen enn den Polarinstituttet har.
– De har tatt utgangspunkt i en definisjon av iskanten basert på der det er 1 prosent sjanse for is. Jeg har tatt utgangspunkt i den samme definisjonen som stortingsflertallet gjorde i 2011, nemlig der det er 30 prosent sannsynlighet for isdannelse i april, sier Sundtoft som har møtt sterk kritikk fra miljøbevegelsen for sin sakshåndtering.
Strid
De rødgrønne mistet flertallet i 2013, og da avtalte Venstre og KrF med Høyre og Frp at det ikke skal iverksettes petroleumsvirksomhet ved iskanten. Venstre-nestleder Ola Elvestuen har vært tydelig på at avtalen forplikter oljeministeren til å vurdere spørsmålet om iskanten på nytt. De fire partiene er ikke enig om hvor iskanten går, men om at saken nå avgjøres i Stortinget.
– Enkelte av blokkene kan trekkes tilbake, hvis Stortinget vedtar en annen definisjonen av iskanten enn Sundtoft. Det mener jeg Lien underkommuniserer når han kunngjør denne utlysningen, sier Elvestuen.
Men at dette blir konsekvensen vil ikke olje- og energidepartementet bekrefte ovenfor Dagsavisen.
Ap kan vippe
Om Stortinget skal kunne trumfe Sundtoft og Liens definisjon av iskanten, innebærer det at Arbeiderpartiet skiller lag med oljekameratene Høyre og Frp. Aps Terje Lie Aasland kan melde at partiet ikke har konkludert.
– Vi må både ta stilling til en fagling definisjon av iskanten, og hvor langt nord det er forsvalig med aktivitet, sier Aasland til Dagsavisen.