Innenriks

Ignorerer nedgangstidene

Selv om over 7.000 stillinger har forsvunnet i oljesektoren, er det fortsatt rekordmange ungdommer som søker seg til petroleumsstudiene.

Dette går fram av tall Dagsavisen har innhentet fra to av de ledende utdanningsinstitusjonene på dette området.

- Svært mange har søkt seg til petroleumsfag i fjor og i år, opplyser professor Olav Bjarte Fosso, direktør for NTNUs tematisk satsingsområde energi.

- Interessen for petroleumsstudiene har vært stadig økende de siste årene. Totalt sett er det flere primærsøkere i år enn i fjor, forteller Susanna King, markedskoordinator ved Universitetet i Stavanger (UiS).

 

Kamp om plassene

Ved NTNU var det 5,2 søkere per studieplass ved petroleumsfag i høst. Ingen av de andre studiene ved Fakultet for ingeniørvitenskap og teknologi kan måle seg med det. Snittet for alle studieprogrammene der var 2,6 søkere per studieplass.

Ved UiS er det til dels enda hardere kamp om studieplassene blant dem som ønsker seg en framtidig jobb i oljeindustrien. Det var hele åtte søkere per studieplass på det mest populære studiet med «relevans for energi- og petroleumsindustrien», nå i høst.

- Mange av «petroleumsstudiene» er på topp-ti-listen over de vanskeligste studiene å komme inn på ved UiS, sier King.

Ved NTNH registrerer man også at interessen for mer framtidsrettede og grønne studier, så langt er mye mindre enn for petroleumsfag. Til studiet energi og miljø, som blant annet handler om fornybar energi, var det bare 1,9 søkere per studieplass nå i høst.

Men det er ikke gitt at styrkeforholdet mellom de «fossile» og «grønne» studiene vil være det samme neste høst.

- Jeg vil skjønne studentene hvis de begynner å tenke annerledes, sier Fosso.

Det han sikter til er flere forhold som tilsynelatende er i ferd med å gjøre oljesektoren til en mindre sikker arbeidsplass.

* Tidligere i år kunngjorde Statoil at mellom 1.600 og 1.900 stillinger skal bort.

* Til sammen er det kuttet mellom 6.575 og 7.060 stillinger i oljebransjen, viser statistikk fra DnB Markets.

* Ifølge Finansavisen har hyppigheten i jobbkuttene økt i høst.

 

VARSLER NYE KUTT

Direktør Knut E. Sunde i Norsk Industri mener de faktiske nedbemanningstallene trolig er større, etter som en underskog av små aktører ikke opplyser om sine kutt, skriver NTB.

- Jeg tror dette bare er begynnelsen, for slike nedbemanningsprosesser tar lang tid, sier Sunde.

Han påpeker at det kraftige fallet i oljeprisen siden i sommer, allerede har ført til prosesser som vil føre til nye stillingskutt.

Konserntillitsvalgt Bjørn Asle Teige i Statoil, opplyser at både hans egen arbeidsgiver og andre oljeselskap på sokkelen, jobber med nye kuttplaner som vil tre i kraft neste år.

- Det kan komme en bølge av jobbkutt fra riggselskapene snart. Det er bare å se på antallet rigger som går ut av arbeid på sokkelen, sier Teige.

Fosso tror at alt dette også er noe kommende og ferske studenter legger merke til.

- Hvis oljeprisen fortsetter på holde seg lav og oljesektoren fortsetter å kutte kostnader og redusere antallet ansatte, vil nok det slå ut på søknadstallene til petroleumsfag etter hvert, sier han.

Mer fra Dagsavisen