Innenriks

Ny advarsel om mulig terror

TERRORTRUSSELEN: Det er en høy grad av mulighet for at Norge kan bli utsatt for et «lavintensitetsangrep», mener terrorforsker Helge Lurås. PST tror et terrorangrep kan skje i løpet av 12 måneder.

Et lavintensitetsangrep kan for eksempel innebære et anslag fra en enslig terrorist bevæpnet med noe så enkelt som kniv, øks eller et enslig skytevåpen. Det har vært flere slike hendelser i ulike land i den senere tid.

- IS har oppfordret til denne typen angrep med enkel teknologi, utført av sympatisører. Vi vet at det finnes IS-sympatisører som allerede er i Norge, eller som har tilgang til Norge, sier Lurås.

Han leder nå Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

PST: Sannsynlig

I juli slo Politiets sikkerhetstjeneste (PST) terroralarm etter å ha mottatt informasjon om at en terrorhandling kunne bli utført i Norge i løpet av få dager.

Nå har PST igjen skremt opp mange, etter at de i går foretok en oppdatering av trusselbildet. Her heter det blant annet:

«Innenfor de kommende 12 månedene er det sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge.»

Om bakgrunnen for dette skriver PST blant annet følgende:

«Den senere tid har det vært gjennomført en rekke arrestasjoner i vestlige land for å avverge terrorangrep. Ved de fleste av disse arrestasjonene har det blitt påvist indirekte eller direkte tilknytninger til terrororganisasjonen Den islamske staten (IS) og konflikten i Syria og Irak. Fellestrekkene i planene har vært å angripe symboltunge mål med enkle midler.»

«I september i år publiserte IS en tale hvor terrororganisasjonen oppfordrer sine tilhengere til å gjennomføre angrep i alle land som er en del av den USA-ledede alliansen mot IS», skriver PST videre.

I denne talen oppfordres det spesifikt til angrep på helt konkrete grupper. PST mener derfor at de som er «særlig utsatte» for et angrep er:

* Militært personell.

* Politiet.

* Enkelte politiske beslutningstakere.

Både politiet, Forsvaret og PST selv vil nå derfor vurdere «risikoreduserende tiltak innenfor sine respektive ansvarsområder.»

- Ikke overraskende

- Hvorfor oppdaterer PST sin vurdering av trusselbildet akkurat nå?

- Det har vært en del hendelser den siste tida, slik som talen PST henviser til, svarer Lurås.

- Det har også vært fokus på rekrutteringen til IS fra Norge, og i tillegg har jo Norge vedtatt å sende 120 (norske soldater til Irak. journalistens anmerkning). Norge er nok derfor på radaren til IS, så det overrasker ikke at PST går ut nå, utdyper han.

Norge er også «i høyeste grad» en del av de vestlige landene i terroristenes øyne, påpeker Lurås. PST følger derfor internasjonale trender nøye.

Nylige hendelser i Australia, USA og Canada bidrar nok derfor også til PSTs bekymring for hva som kan skje i Norge, tror han.

Lurås sikter blant annet til angrepet på den canadiske nasjonalforsamlingen i Ottawa i slutten av oktober. En 32-åring som var blitt forhindret fra å dra til Syria, drepte en soldat før han selv ble skutt og drept. Canadisk politi tror han handlet på egen hånd.

- Er det som skjedde i Ottawa bare en forsmak på hva vi kan ha i vente?

- Det kan komme mer kompliserte terrorangrep også, men de er lettere å avdekke på forhånd for politiet og sikkerhetstjenestene. Vi må være forberedt på at noen kan la seg inspirere av hva IS eksplisitt har oppfordret til. I tillegg ser tradisjonelle al-Qaida-strukturer det som viktig å komme på banen i forhold til konkurranseforholdet de har til IS. Også det tilsier en vedvarende og litt forhøyet risiko framover.

- Hva tror du PST mener med at det er «sannsynlig» med terror?

- Det er umulig å si, men det betyr ikke nødvendigvis at det er 50 prosent sannsynlighet for noe slikt.

tor.sandberg@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen