Innenriks

Seiersjubelen som ryster Sverige

BRAKVALG: Sverigedemokraterna vil kopiere Frp for å ende med regjeringsmakten i Sverige. «Det blir ikke lett», sier statsviter Ulf Bjereld. Svenske valgforskere tror isoleringen av partiet vil fortsette.

Han er Sveriges mann uten regjering: Da Stefan Löfven i går startet sonderingene med Miljöpartiet, uttalte Sveriges nye statsminister at han «strekker ut en hånd til alle demokratiske partier». Men i går kveld uttalte Vänsterpartiet at Löfven har valgt å ikke ta dem med i regjering.

- Jeg tror det blir en mindretallsregjering bestående av Socialdemokraterna og Miljøpartiet, sier Ulf Bjereld, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Gøteborg og sosialdemokrat, til Dagsavisen.

Les også: Starter trøblete regjeringssamtaler

Inspirert av Frp

Det politiske Sverige står nå på hodet etter å ha våknet til valg-sjokket Sverigedemokraterna (SD) har servert dem. SD har nå 49 av de til sammen 349 mandatene i den svenske Riksdagen, der én av SDs nye representanter er straffedømt for vold, skriver Expressen. Nå jobbes det på spreng for å unngå at det høyreradikale partiet får regjeringsinnflytelse.

Sverigdemokraterna er nå i en avgjørende mellomposisjon mellom blokkene i Riksdagen siden det ikke eksisterer noe rødgrønt flertall. Men partiet har større ambisjoner: Under valgvaken søndag uttalte partileder Jimmie Åkesson til VG at partiet håper å etterligne Fremskrittspartiet og å få regjeringsmakt i Sverige i framtida.

Det blir ingen lett oppgave, mener ­Bjereld.

- Partiene kommer fra ulike ideologiske tradisjoner. Fremskrittspartiet ble stiftet som et medborgerlig, populistisk parti for skattereduksjoner, mens Sverigedemokraterna har røtter i nazismen. De vil nok anstrenge seg for å nå samme posisjon som Frp i Norge. Men det er ikke så enkelt, siden det hele tida kommer avsløringer om rasistiske og nazistiske uttalelser fra anonyme netthatere som er medlemmer av SD.

Han mener likevel en av hovedårsakene til Sverigedemokraternas brakvalg også skyldes en «skikkelig» og «framgangsrik» partiledelse. Svenske valgforskerne mener Sverigedemokraterna har et enda større velgerpotensial å ta ut i den svenske befolkningen - særlig så lenge ingen andre partier tar i innvandringsspørsmålet.

- Vil andre partier ta økt lederskap på innvandring, segregering og utenforskap i Sverige?

- Man har et inntrykk av at man «tjener» Sverigedemokraternas sak hvis man tar opp dette spørsmålet. De andre partiene har ennå ikke funnet noen god løsning på hvordan de skal formulere sosiale problemer og integrasjonsproblematikk. Her må de prøve seg fram, sier Bjereld, som mener lite tyder på at en mer kritisk innvandringsdebatt vil komme fra andre ­partier.

- Dette er noe vi får høre fra Danmark og Norge, men det er ingenting i svensk debatt som tyder på en mer kritisk innvandringslinje. Vi må prøve oss fram hvordan vi best kan håndtere disse problemene uten at virkelighetsbildet til Sverige­demokraterna gås i møte, sier Bjereld.

Les også: Ber svenskene gå i seg selv

- Isolering fortsetter

Svenske statsvitere som Dagsavisen har snakket med tror isoleringen av SD vil fortsette.

- Svenske politikere har gått til valg på å ikke nærme seg SD. Innenfor politikken må man da inngå nye parlamentariske og politiske samarbeid for å unngå å samarbeide med SD - mot sentrum og lenger ut mot venstresiden, sier Ann-Cathrine Jungar, ekspert på høyreradikale partier ved Södertörns högskola.

Men i en undersøkelse utført av Sifo for Ekot i forrige uke mener én av fire svensker at de politiske partiene bør åpne opp for et samarbeid med Sverigedemokraterna. Det er særlig Moderaternas velgere som mener dette.

- Vil Moderaterna gå Sverigedemokraterna i møte med tida?

- For avgåtte statsminister Fredrik Reinfeldt har det store personlige engasjementet mot Sverigedemokraterna vært viktig. Men historisk sett har Moderaterna tatt opp for eksempel innvandringsspørsmålet til diskusjon, sier Jungar.

To store profiler er nå forsvunnet fra Moderaternas ledelse. Tidligere statsminister Fredrik Reinfeldt meldte sin avgang som partileder valgnatten. Finansminister Anders Borg sa i går ettermiddag at han går av for Moderaterna. Dette kan få store konsekvenser for linjen partiet vil føre mot SD, mener statsviter Ulf Bjereld.

- Moderaterna har tapt mange velgere i løpet av valget og står i praksis uten ledelse. Partiet er nå inne i en turbulens. Der kan det kan komme personer som vil føre en annen linje mot Sverigedemokraterna og dersom disse får majoritet, vil isoleringslinjen endres, sier Bjereld.

Derfor stemmer de SD

- Hvem er den typiske SD-­velgeren?

- Det er en person som har en sterk, negativ innstilling til innvandringsspørsmålet og lav tillit til etablerte politiske partier. Framfor alt er det menn. I dette valget har de også lykkes i å tiltrekke seg flere aldersgrupper. Noen er ideologisk motivert av et nasjonalsosialistisk samfunn, mens andre bruker det som en «pisk» mot de andre partiene, sier Jungar.

Mange SD-velgere befinner seg tradisjonelt i Skåne. Jungar viser til forskning på nasjonalsosialismens sterke oppslutning i dette området på 30-tallet. Men i dette valget har SD også fått tillit i visse deler av det nordlige Sverige der de tradisjonelt har stått svakere. Det kan ha å gjøre med at de stjeler misfornøyde sosialdemokratiske velgere, mener Jungar.

Ifølge tallene er Sverige­demokraternas velgere svært trofaste mot partiet: Fire av fem stemte Sverigedemokraterna igjen også ved dette valget. 29 prosent av velgerne kommer fra Moderaterna og 16 prosent fra Socialdemokraterna, ifølge SVT.

tone.magni.finstad.vestheim@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen