Innenriks

- Et grasrotopprør

DEMONSTRASJON: En bred rekke organisasjoner, partier og grupper går i dag i demonstrasjonstog mot religiøs ekstremisme.

- Vi blir dømt på samme måte som folk dømmer Ubaydullah Hussain. Derfor er det veldig viktig å si ifra at vi ikke har de samme verdiene og prinsippene eller samme ideologi i det hele tatt, sier initiativtakerne bak dagens demonstrasjon, Faten Mahdi Al-Hussaini og Sara Al Jaboury.

I går samlet initiativtakere og arrangører av dagens demonstrasjon seg i lokalene til Islamsk Råd Norge (IRN) for å forberede demonstrasjonen. På Facebook er det 2.000 mennesker som har meldt seg på arrangementet, og alle de store moskeene har oppfordret sine medlemmer til å bli med og vise sin avsky for IS og terrorisme. Det er forventet at mange hundre muslimer og ikke-muslimer går fra Grønland til Stortinget for å vise sin avsky mot religiøs ekstremisme.

- Det er viktig å vise fram forskjellen på IS, Ubaydullah Hussain, Profetens Ummah og vanlige, normale norskmuslimer som jobber hardt og virkelig er glad i landet sitt, er fredelige og står for gode verdier og prinsipper, sier Al-Hussaini og Al Jaboury.

Grasrota

IRN har kjøpt inn demonstrasjonsmateriell, og stortingsrepresentant Abid Raja tok raskt rollen som plakatskriver.

Bystyrepolitiker i Drammen Yousuf Gulani er også blant arrangørene. Han er tydelig på at dette er en demonstrasjon som er initiert og arrangert av muslimsk ungdom, og kaller det et grasrotopprør.

- Dette favner bredt, og oppslutningen er enorm. Jeg tror dette hadde kommet uansett. Men at initiativet er tatt av grasrotungdom gir en effekt vi ser blant annet gjennom at statsministeren stiller opp, sier Gulani.

- Alle trossamfunn er med og støtter opp under denne demonstrasjonen. Jeg tror det har vært et behov lenge for å ta markant avstand i offentligheten mot hatske ytringer. Dette er et signal om at vi vil verne om noen felles verdier, legger han til.

Generalsekretær i IRN, Mehtab Afsar, sier seg enig.

- Det er muslimsk ungdom som har tatt initiativ, og de inviterte muslimske ledere til å delta. Da kunne vi ikke nøle et eneste sekund, og var raskt ute med å melde oss på, sier Afsar som tidligere har blitt kritisert med å melde seg på for seint.

- Det er en enkel og viktig sak som det ikke går an å være uenig i: Mot ekstremisme og terrorisme, sier han.

Fredelig demonstrasjon

Blant ungdommene som står bak initiativet til demonstrasjonen blir det godt mottatt at IRN og andre organisasjoner og partier støtter opp under

- Det er viktig, fordi det viser at vi alle står sammen bak vårt nei til ekstremisme. Folk med ulik bakgrunn, religion og politisk tilhørighet står sammen mot en så brutal organisasjon. Det handler ikke om hvor du er fra, hva du tror på eller hva slags politisk tilhørighet du har. Det handler om å være menneskelig og stå opp mot urettferdigheten IS står for, sier Al-Hussaini.

- Hovedfokuset vårt er at det skal bli en fredelig demonstrasjon med gode appeller, at mange møter opp og er positive. Ikke bare muslimer, vi vil se alle slags mennesker. Det er snakk om at mennesker blir drept, og at noen støtter det. Hvis vi ikke står opp og gjør noe med dette nå, når skal vi gjøre det da? sier Al Jaboury.

stian.fyen@dagsavisen.no