Innenriks

Kommunekutt tross nye budsjettmillioner

REVIDERT: Den store applausen lar vente på seg fra kommunene, selv om de får flere millioner til barnehagene. Opposisjonen mener KrF og Venstre solgte seg billig i den siste budsjettrunden.

– Vi er ikke i mål, konstaterer Helge Eide, direktør for interessepolitikk i kommuneorganisasjonen KS.

Regjeringens to støttepartier sørget for å plusse på kommuneøkonomien med 175 millioner kroner, som dermed blir den største endringen i revidert nasjonalbudsjett. Slik bøter de på noe av underfinansieringen av barnehagene, som skyldes at regjeringen antok at økt kontantstøtte ville gi mindre behov for barnehageplasser. Slik gikk det ikke, og nå har regjeringen satt seg fore å forbedre beregningsmodellen.

Eide sier KS setter pris på den politiske viljen til å rette opp i feilen med mer penger, men påpeker at kommunene fortsatt må kutte på andre områder for å oppfylle barnas rett til plass i barnehage.

– En fornærmelse

Heller ikke i opposisjonen sto jubelen i taket over det reviderte budsjettet som nå vedtas av Stortinget rett før sommerferien.

– KrF og Venstre har solgt seg billig, konstaterer Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad, mens Snorre Valen, SVs medlem i finanskomiteen, mener påplussingen til barnehagene er så liten at det er en fornærmelse mot kommunene.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann og påtroppende leder, Jonas Gahr Støre, mener de fire borgerlige bruker små summer på mindre formål

– Men billigere alkohol og båtmotorer står fortsatt igjen som de viktigste prioriteringene etter forliket, mener han.

Opposisjonen er samstemt i at de fire partiene burde brukt sjansen til å endre på permitteringsreglene som ble strammet inn ved nyttår. Det innebærer at arbeidsgiverne fortsatt må betale lønn til permitterte i 20 dager, i stedet for 10 som før. Konsekvensen er at flere ansatte blir oppsagt i stedet for permittert i trange tider.

Plusset på

Til sammen er det plusset 380 millioner kroner på budsjettet gjennom forhandlingene.

Den mye omtalte regnebommerten fra Kunnskapsdepartementet om stimuleringstilskuddet til lærlingbedrifter blir bøtet på. 10 millioner kroner ekstra settes av til formålet, vel 80 millioner kroner mindre enn hva Arbeiderpartiet har påstått er behovet.

Regjeringen fikk på sin side gjennomslag for at reisende kan få bytte ut tobakkskvoten med vin i taxfreebutikken. En gladmelding, erklærte Frps Gjermund Hagesæter på pressekonferansen der budsjettenigheten ble presentert.

– Dette er en positiv utvikling som gir større valgfrihet for den enkelte, sa han, mens KrFs Hans Olav Syversen smilte avvæpnende ved siden av.

– Det ble litt for mye for oss å svelge unna, sa Syversen og gjorde det klart at KrF reserverer seg mot dette punktet.

Billigere båtliv

Hagesæter kunne også gi båtfolket det glade budskapet at avgiftene på båtmotorer blir kuttet, noe han la fram som et miljøtiltak. Nye motorer båder bråker og forurenser mindre enn gamle, påpekte han.

Venstres Terje Breivik fortalte at partiet har fått gjennomslag for å øke støtten til kunnskapssektoren med 50 millioner kroner, samt belønningsordninger for kollektivtrafikk og sykkelveier på henholdsvis 65 og 10 millioner kroner. Et annet miljøtiltak er at støtten til Transnova, et statlig selskap som skal kutte klimautslipp fra transport, får 10 millioner ekstra.

Inndekning for de nye utgiftene henter samarbeidspartiene hovedsakelig hos Finansdepartementets ymsepost, men 56 millioner kroner i reduserte kjøp av klimakvoter bidrar også. (NTB)

Mer fra Dagsavisen