Innenriks

I strupen på bemanningsbransjen

HISTORISK RETTSSAK: Utenlandske arbeidere samler seg nå til felles front i kampen mot bemanningsbyrået Nordisk Håndverk AS. - Vi vil ha rettferdighet, sier rørlegger Stephan Kimmerle.

- Jeg er sint og vil ha rettferdighet. Ikke bare for meg, men også for alle kollegene mine, sier Stephan Kimmerle (37) til Dagsavisen.

Den tyske rørleggeren er en av 19 utenlandske arbeidere som - med LO og Fellesforbundet i ryggen - går til sak mot bemanningsbyrået Nordisk Håndverk AS. De mener at de har fått lønn med for lav timesats, feriepenger med for lav prosentsats og manglende helligdags- og reisegodtgjørelse.

- Norge er avhengig av utenlandske arbeidere. Vi vil ha like godt betalt som andre som gjør den samme jobben, og vi vil ikke bli utnyttet, sier Kimmerle.

Likebehandling

Blant de 19 er det 18 rørleggere og en tømrer. De er fra Tyskland, Danmark, Spania og Romania. Til sammen lyder kravet på rundt 1,7 millioner kroner. Kimmerle har et krav på over 100.000 kroner.

De mener Nordisk Håndverk AS har brutt likebehandlingsprinsippet (se faktaboks) - altså gitt dem dårligere lønn enn de ville ha fått om de var fast ansatt i bedriften de er leid ut til.

- Vi mener det ikke er tvil om at veldig mange arbeidstakere har fått for lite lønn. Det er viktig for oss at vi raskest mulig får en riktig praktisering av regelverket, sier LO-advokat Edvard Bakke, som fører saken på vegne av arbeiderne.

Første gang

Dette er første gang likebehandlingsprinsippet blir prøvd for retten. Det er ikke klart når saken kommer opp.

- Det er viktig å få en dom som fastslår at bemanningsbyråene ikke får ture fram som de vil, sier Boye Ullmann, organisasjonsarbeider i Rørleggernes Fagforening i Fellesforbundet.

Ullmann har vært primus motor i arbeidet med søksmålet, som han beskriver som «ekstremt ressurskrevende».

- Det har vært mye jobb bak å få arbeidstakerne til å stå fram. Det er en høy terskel for dem å melde seg inn i en fagforening, en enda høyere terskel å kreve tariffavtale. Men det å gå til sak mot egen bedrift er utrolig krevende. Disse menneskene setter jobb og inntekt på spill ved å kreve sin rett om lik lønn for likt arbeid, sier Ullmann.

Nordisk Håndverk har hovedkontor i Danmark, og avdelinger i Norge, Sverige og Tyskland. Selskapet svarer via sin advokat, Christian Kofoed-Steen:

- Nordisk Håndverk AS er ikke enig i anklagen, og mener at likebehandlingsprinsippet må forstås på en annen måte enn det LO hevder, sier Kofoed-Steen til Dagsavisen.

Uten garantilønn

I tillegg til brudd på likebehandlingsprinsippet, mener Boye Ullmann at Nordisk Håndverk AS - i likhet med flere andre bemanningsbyråer - bryter arbeidsmiljøloven, ved å gi det som kalles «fast ansettelse uten garantilønn» (dette er ikke en del av søksmålet). Det betyr at arbeidere jobber og hever lønn når det finnes jobb, men sendes tilbake til landet de kommer fra, uten lønn, når det ikke finnes oppdrag. På den måten unngår også arbeidsgiverne permitteringsreglene.

Dette gjør de med velsignelse fra NHO Service, men fagbevegelsen finner seg ikke lenger i at fast ansatte kan gå flere måneder uten arbeid og lønn.

- Dette er en total undergraving av den norske modellen og loven om faste ansettelser, sier Boye Ullmann, og legger til:

- Dette gjør utenlandske arbeidere i Norge i praksis til løsarbeidere.

Stephan Kimmerle har jobbet i Nordisk Håndverk AS siden juni 2012. Flere ganger har han vært uten oppdrag i ukevis, noe han beskriver som «svært frustrerende».

- Men det er verre for flere av kollegene mine, som har kone og barn å brødfø. Dessverre er mange redde for å si ifra, de frykter å miste jobben, sier Kimmerle.

Neste uke er han ferdig på det prosjektet han nå jobber på. Han vet ikke om og når han blir tilbudt noe nytt. 37-åringen frykter også at det at han nå står fram i Dagsavisen kan sette en stopper for hans videre muligheter i bemanningsbyrået.

- Men i så fall får jeg prøve å finne noe annet. Denne saken er viktig for meg. Jeg vil være med på å kjempe for å få til en endring, sier Kimmerle.

Nordisk Håndverk AS er ikke enig i Boye Ullmanns beskrivelse av avtalene, og mener de er lovlige. Her støtter Nordisk Håndverk AS seg på NHO sine vurderinger, opplyser advokat Christian Kofoed-Steen.

- Truet

Et annet aspekt ved saken er at mange av arbeiderne hevder at de nærmest er blitt tvunget til å skrive under på kontraktene om «fast ansettelse uten garantilønn». Arbeidsgiver lokket med høyere timelønn, og skal ha truet med mindre jobb om de nektet å skrive under, ifølge Ullmann.

Til dette svarer selskapets advokat, Christian Kofoed-Steen: «Nordisk Håndverk AS kjenner seg ikke igjen i de anklager som er fremmet, og mener å behandle sine arbeidere på en god måte.»

NHO Service vil ikke kommentere saken.

- Jeg synes ikke det er naturlig å uttale meg om en pågående sak som angår et av våre medlemmer, og som er representert av egen advokat, sier Even Hagelien, fagsjef for bemanningsbransjen i NHO Service.

samfunn@dagsavisen.no

Tusenvis av arbeidsinnvandrere i Norge er ansatt gjennom bemanningsbyråer, en bransje som har vokst dramatisk de siste årene. Nå er de seks største formidlerne av håndverkere over dobbelt så store som de seks største arbeidsgiverne for samme yrkesgruppe.

Mer fra Dagsavisen