Innenriks

Borten biter seg fast

LEDERSKIFTE: Ola Borten Moe fortsetter som 1. nestleder. Selv mener han det blir meningsløst å snakke om seierherrer.

Spenningen lå så tjukk i lufta at en nærmest kunne skjære i den, før det ble klart at Ola Borten Moe som kom seirende ut av nestlederstriden mot Anne Beathe Tvinnereim. Han fikk med seg flertallet med 160 mot 142 stemmer.

Moe selv var tilsynelatende ikke så opptatt av å utpeke seg selv som seierherre.

- Jeg føler meg trygg og sikker på at når vi nå setter punktum for tida partiet har vært inne i, kommer ikke splittelsen til å vare ved. Det blir i denne stund meningsløst å snakke om seierherrer, sier Moe.

Moe ble vraket av flertallet i valgkomiteen, men stilte likevel opp til kampvotering. Han har sittet som nestleder siden 2011, og var klar på at han vil beholde sin sentrale posisjon i partiet. Enkelte av hans partifeller tror Moe har en ambisjon om ta over tronen i partiet etter hvert. Tross dette vil få snakke høyt om omkamp.

Lært mye

I sitt innlegg til landsmøte sa Moe at sammen med resten av ledelsen i partiet tar han sin del av ansvaret for at det var behov for et ekstraordinært landsmøte. Og at det som er blitt skrevet om ham de siste månedene har gått inn på ham. Til Dagsavisen utdyper han.

- Det har vært hard ordbruk over tid, og de fleste mennesker med følelser legger merke til sånt.

- Har noe av det vært berettiget?

- Nei, egentlig så har det ikke det. Og uansett hva man mener, burde en si noe positivt eller komme med saklig kritikk, mener Moe

Han sier at hele prosessen har vært lærerik.

- Det har lært meg massevis. Ikke minst om eget parti, sier Ola Borten Moe.

- Litt skuffet

Anne Beathe Tvinnereim fikk bred støtte fra fylkeslag fra hele landet. Mange fylkeslag var delt. Hun innrømmet at det gikk et søkk av skuffelse gjennom henne da Moe ble valgt som første nestleder.

- I to sekunder tenkte jeg «åh, det var nært», sier Tvinnereim til Dagsavisen.

Noen skuffa uttrykk var det også å se blant Tvinnereims støttespillere, men også blant dem ble det gjentatt til det kjedsommelige at det er viktig å stå sammen. - Det er en sterk stemning i partiet for å stå samlet nå, uansett hva en måtte mene. Nå er det nok, sier Fredrik Ljones, som er fylkesleder i Hordaland. Han var en av dem som var oppe på talerstolen på det ekstraordinære landsmøtet for å vise sin støtte til Tvinnereim. Det samme gjorde fylkesleder i Oslo, John Andre Storebø.

- Nå skal fokuset ligge på å vinne lokalvalget neste år, ikke på omkamp. Borten Moe kan vente seg en invitasjon til oss i Oslo ganske snart, sa Storebø.

Trygve Slagsvold Vedum ble valgt som ny leder av Senterpartiet. Han lanserte kaffekoppstrategien, og oppfordrer sine partifeller om å ta opp saker med sine partifeller direkte.

Han ble valgt med 298 stemmer. 4 stemmer var blanke.

Landsmøtet brøt så ut i sang.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen