Innenriks

- Hårfin grense til avhengighet

NETTBRUK: Aldri før har vi nordmenn sittet mer med øynene klistret til mobilen. Men pass på. Overdreven nettbruk får hodet til å koke og sluker både energi og motivasjon, advarer fagfolk.

- Ti timer daglig bruker jeg på internett, sier Ketil Hvindenbråten, som jobber som coach.

Han mener timevis på nett er umulig å unngå i dagens jobbhverdag.

For Malene Utkilen (20) og Ingrid Hvattum (21) er det internett på mobilen som sluker tid.

- Jeg er nesten alltid pålogget, og jeg vet egentlig ikke helt hva det er jeg må sjekke på nettet hele tida. «Likes» kanskje? undrer Hvattum.

- Som på flukt

I kronikken «Skjermavhengighet er som dop» i Dagsavisen i dag trekker psykolog John Petter Fagerhaug en sammenheng mellom slitne unge folk som faller utenfor samfunnet, og overdreven nettbruk.

- Jeg har jobbet med dette i 14 år, og ser en klar tendens til at yngre og yngre folk blir stadig slakkere. Når jeg sjekker dette opp mot nettbruk, ser jeg en slående sammenheng, sier Fagerhaug.

Han viser til at andelen unge utenfor skole og jobb er urovekkende. Tretthet og utmattelse er blant diagnosene som øker mest blant sykmeldte. 69 prosent flere ble sykmeldt for dette i 2012 enn i 2000, viser en artikkel Nav ga ut i fjor.

- Men hvordan mener du nettbruk og utmattelse henger sammen?

- Hjernen trenger tid til å sortere inntrykk. Når den får ekstremt mye informasjon, bruker hjernen også mye energi og jobber seg varm. Det samme gjør øynene. Vi mennesker trenger ro, men vi nordmenn lever nesten som om vi er på flukt. Vi er på hele tida, sier Fagerhaug.

Facebook-nasjon

85 prosent av oss bruker internett daglig, viser TNS gallups årsrapport om internettbruk fra 2013. I tillegg er internettbruken på mobil og nettbrett nær fordoblet fra 2012 til 2013. I likhet med Hvattum er det en elektronisk tommel opp, som lokker mange av oss inn på nettet. Norge er en stor Facebook-nasjon. Ifølge det sosiale mediets egne tall er totalt 2,2 millioner nordmenn innom Facebook hver dag. Klinisk psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene forsker på vår avhengighet av sosiale medier.

- Rundt 2-3 prosent av oss er alvorlig avhengig av sosiale medier som Facebook, sier Andreassen til NRK P2 programmet Ekko.

Stjeler søvn

Om nettavhengighet skal kategoriseres som en diagnose er omdiskutert i fagmiljøet. Men Fagerhaug får støtte av Elsa Kvam. Hun er utdannet sosionom og familieterapeut og har lang erfaring med å hjelpe folk ut av avhengighet, også nettavhengighet.

- Grensen mellom hyppig nettbruk som uvane og avhengighet er hårfin, ifølge Kvam.

Hennes erfaring er at det er en sammenheng mellom overdreven nettbruk og slitne og ufokuserte ungdommer.

De siste tre årene har hun jobbet i behandlingsteamet Tepstad og Kvam, et lavterskeltilbud for folk som sliter med å løsrive seg fra internett. Hun forteller at flere og flere tar kontakt. Overdreven nettbruk stjeler nattesøvn, regelmessige måltider, men kan også ha alvorlige konsekvenser for ungdommers selvbilde, advarer Kvam.

- De unge får lite tid til å tenke: «Hvem er jeg? Hva har jeg lyst til å bli?». Tiden til indre dialog faller vekk til fordel for nettbruk. Det bidrar igjen til manglende motivasjon til å fullføre skole og komme seg i jobb, forklarer Kvam.

- Eksperiment

Petter Bae Brandtzæg ved SINTEF har forsket på vår bruk av nye medier i 14 år. Han mener det er få som bruker nettet sykelig mye. Samtidig understreker han at det er for tidlig å slå fast hvilken effekt disse endringene har på oss.

- På den måten er vi i Norge med på et sosialt eksperiment. Få er så mye på nett som oss, og spesielt mange unge, forklarer SINTEF-forskeren.

98 prosent av alle barn har tilgang på PC og internett. Barna er mellom 5 og 8 år første gang de bruker internett, viser 2012-tall fra Redd Barna.

Felix Jonson (8) synes det er veldig stas å være på internett.

- Vi bruker internett på skolen. Der liker jeg godt å spille et mattespill. Det er jeg ganske god på, forteller Jonson.

Men internettbruken hans er begrenset. Én klokketime foran skjermen får han daglig.