Innenriks

- Anbud gir ikke mer 
utskifting

BARNEHAGER: Høyre-byråd Anniken Hauglie er uenig med voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk som hevder konkurranseutsetting av barnehager kan ramme sårbare barn.

Dagsavisen skrev onsdag at konkurranseutsetting av barnehager kan, ifølge voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk, ramme sårbare barn. Bjørnebekks premiss er at høy såkalt turnover, jevnlig utskifting av ansatte, gir dårligere rammer for barna. Hauglie mener det ikke er særegent for konkurranseutsatte barnehager.

- Vi vet at flere barnehager sliter med høy turnover og høyt sykefravær. Jeg mener premisset til Bjørnebekk, at høy turnover medfører negative konsekvenser for barna, vil gjelde alle barnehager, skriver, Anniken Hauglie (H), byråd for kunnskap og utdanning, i en e-post til Dagsavisen.

Byråden sier det, så vidt henne bekjent, ikke foreligger forskning som viser større utskiftning i konkurranseutsatte barnehager.

Bjørnebekks argument er at jevnlig utskifting av ansatte kan slå negativt ut for barn som i utgangspunktet trenger mer omsorg enn andre. Hun uttalte seg i forbindelse med at sju kommunale Oslo-barnehager skal konkurranseutsettes. I byrådets forslag går det også fram at det hvert sjette år skal være nye anbudsrunder. Det vil kunne føre til nye drivere og nye ansatte.

Byråd Hauglie sier hun er enig at stabilitet for barn er viktig, og særlig for de spesielt utsatte, de voldsforskeren omtaler som «barn som trenger trygghet utenfor hjemmet». Til Dagsavisen sa Bjørnebekk onsdag at det «helt sikkert» er sårbare barn i barnehagene som nå skal ut på anbud.

vegard.skorpen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen