Innenriks

Tar av for sitt tolvte OL

OL: Med vikinghjelm, bjeller og kappe i de norske farger, har supersupporter Morten Hagenstuen (51) satt preg på idrettsarrangementer verden over siden 1986. I går reiste han til sitt tolvte OL.

For dem som har fulgt norske idrettsutøvere fra TV-stolen eller tribunen de siste snart 30 år, har det ikke vært mulig å unngå Morten Hagenstuen.

Gjenkjennelig

Han er lett å legge merke til med sitt noe spesielle supporterutstyr. Noe ikke minst TV-fotografene også gjør. I utlandet er han bare kjent som «The Viking».

Etter trikkevakta, en tur med bikkja, og en kald en på den lokale kneipa, dro han i går kveld til nok et OL.

Med i bagasjen er selvfølgelig vikinghjelmen som har vært med i alle år, og som ingen ringere enn tidligere IOC-president Juan Antonio Samaranch ba om å få låne.

Startet i 86

- Det var i Sydney i 2000, minnes Hagenstuen.

Det hele startet i 1986, da han så de norske håndballjentene slå Øst-Tyskland og ta VM-bronse. Han hadde ikke noe spesielt å gjøre etter at han kom hjem fra militærtjeneste i Libanon, og ble spontant med på en busstur fra hjemstedet Elverum til Nederland.

Leide fly

Siden har han vært på det aller meste, enten det har vært håndball, skiskyting, langrenn, eller OL.

- I snitt blir det vel en fire-fem mesterskap i året. I tillegg reiser jeg mye rundt på verdenscup i skiskyting, forteller han.

Så ivrig er han at da han og to andre supportere ble strandet i Frankfurt i 2003 på grunn av tåke, leide de like godt et eget fly for å ta dem til Zagreb, slik at de skulle rekke håndballjentenes VM-kamp mot Tunisia.

- Vi gikk inn i en luguber hangar, fant en fyr med bart som var flyger, som hadde seksseters fly. Han tok oss over Alpene og ned til Zagreb, hvor vi måtte krabbe ut gjennom et hull i gjerdet på flyplassen fordi vi ikke hadde de nødvendige papirene. For å greie å betale piloten, måtte vi innom tre minibanker for å få tatt ut nok euro, ler han.

- Etter hvert som årene går blir historiene bedre og bedre, sier han.

Turen kostet 14.000 kroner.

- Det var verdt det, gliser «The Viking».

59 land

Siden «galskapen» tok av i 1986, har han vært på 11 OL og 29 VM, fortrinnsvis i håndball, ski og skisyting, i til sammen 59 land.

Nå håper han at håndballgutta kvalifiserer seg til VM i Qatar neste år. For der har han ennå ikke vært.

- Jeg er veldig interessert i kultur og historie, og prøver å få med meg andre ting utenom idretten. Dessuten er reisingen en fin måte å holde språk ved like på, sier supersupporteren som snakker fire språk.

- Jeg har fått venner over hele verden, og kunne reist på jordomseiling i ett år uten å måtte ta inn på hotell, sier han med et smil.

- Hvis du skal nevne ett idrettsøyeblikk. Hva peker seg ut?

- Det er vanskelig. Det har vært så mye gjennom årene. Da håndballjentene rundspilte Russland i finalen i OL i 2008...det var stort.

- Men også da Norge vant tredobbelt på femmila i VM i Oberstdorf i 2005. Samt at Ole Einar Bjørndalen har gitt meg mange uforglemmelige idrettsøyeblikk. Hvert OL har sin sjarm, legger han til.

Hvor mye penger og hvor mye tid han har brukt på hobbyen har han ingen oversikt over.

- Jeg har vel rundt 100 reisedøgn i året, og har sikkert brukt nærmere to millioner kroner på dette, sier Morten Hagenstuen, som da han jobbet i Dagens Næringsliv (DN) hadde avtale med Kåre Valebrokk om å ta ut all ferie i vintersesongen.

- Jeg fikk alltid ferie når det var OL, sier han.

Hagenstuen tok sluttpakke i DN i 2009, og er nå trikkefører på heltid.

Når han ikke reiser rundt og heier på norske idrettsutøvere.

- Jeg prøver å jobbe meg opp avspasering, og tar det jeg kan ta når det er store idrettsarrangementer. Men jeg har også tatt ferie uten lønn, sier Hagenstuen.

Tror på 11 gull

Mens tidligere OL har vært rene folkefester med publikum i hopetall, regner han med mer glisne tribuner i Sotsji.

- Jeg tror ikke disse lekene blir en publikumsfest som tidligere OL. Da jeg sjekket på nettet i går, var det fortsatt veldig mange billetter igjen til de fleste øvelsene, sier Hagenstuen, som skal se alt av langrenn, hopp, skiskyting og kombinert. Og kanskje litt curling.

- Mitt tips er at Norge tar 11 gull, og til sammen åtte sølv og bronse, avslutter han.

- Jeg er litt mer optimistisk enn Snåsamannen, ler han. Før turen går til Oslo Lufthavn og deretter OL-byen Sotsji.

Og hans tolvte OL som tilskuer.

tom.vestreng@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen