Innenriks

Uten et hår

HÅRTAP: Komikerne Jonas Rønning og Fredrik Steen trosset kjerringrådene og gjorde kort prosess da håret begynte å falle av.

- En belgisk metode mot hårtap gikk ut på å hindre blodtilførselen til deler av hodet. Den ble brukt fram til 1987! Metoden hadde nok bivirkninger ... for eksempel at man ble dum, kanskje? smiler Fredrik Steen (44).

- Og et kjerringråd fra Irland sier at du kan fylle menneskeurin i en pose med geiteskinn. Når urinen fordamper, tar du det som ligger igjen i skinnet, og gnir det inn i skallen, sier Jonas Rønning (43) og spør seg:

- Hvordan kommer man på det? «Det må være urin og en geit!»

Grunge-sveis

Historien rommer et utall kurer mot og teorier rundt hårtap hos menn. Det er nok ikke som det har blitt hevdet, at hårtap henger sammen med ugudelighet, sex eller messingblåsing. Menns sterke ønske om å beholde en tett manke har gjort temaet til et slags kvakksalveriets mekka, mener komikerkollegaene Steen og Rønning. Selv har de for lengst godtatt sin hårløse skjebne.

Nylig ga de ut boka «Skalla - til alle uten kam», som sikkert kan være til både trøst og underholdning for den med måne, krans eller voksende viker.

For det var ingen drømmesituasjon å merke at toppen begynte å bli hårløs, medgir forfatterne. Rønning oppdaget en gryende måne som 19-åring, men dekket den til med en slags ustelt grunge-sveis noen år. Steen var 20 år da han innså hva som var i ferd med å skje.

- Jeg forsøkte med noe gugge som jeg masserte inn i hodebunnen. Man vil jo gjerne prøve! Men jo fortere du innser de harde fakta, dess mindre varig blir smerten, sier Steen.

Hårete manndom?

Som noen-og-20-åringer tok både Rønning og Steen barbermaskinen fatt. Det var en lettelse, ifølge forfatterne selv. Siden har ingen av dem sett seg tilbake.

- Noen folk tror at hår handler om manndom. Men tror du det, er du på feil spor. Boka har en seriøs undertone om at du skal være den du er. Det er usexy å prøve å være en annen, sier Steen.

- Også kvinnfolk liker at man er den man er. Og det skulle jeg ønske at noen kunne fortalt meg da jeg var 19-20 år! kommer det fra Rønning. (NTB tema)

10 håra bud

Du skal hedre din mor og fars gener.

Du skal ikke ha andres hår enn ditt eget.

Du skal holde hodet ditt hellig.

Du skal ikke hente.

Du skal ikke begjære din nestes manke.

Klipp deg i tide.

Det er ingen skam med lite hår.

Lytt til erfarne skaller.

Vær rustet mot uvær, ha med lue.

Ikke grav deg ned - vis hvem du er.

Kilde: «Skalla - til alle uten kam» (Juritzen forlag, 2013)

Nyeste fra Dagsavisen.no: