Innenriks

Raser mot religionsfag

RELIGION: Human-Etisk Forbund mener 
det er respektløst å gjeninnføre minimum 55 prosent kristendom i religionsundervisningen.

I et av punktene i samarbeidsplanen som Høyre, Frp, Venstre og KrF la fram mandag heter det at:

«RLE-faget endrer navn til KRLE (Kristendom, religion, livssyn og etikk), og kravet om at faget, i tråd med kompetansemålene, skal inneholde minst 55 pst kristendom gjeninnføres.»

Bestemmelsen om en andel på 55 prosent kristendom i religionsfaget, var et tidligere et krav den gang faget het KRL. I 2007 førte KRL-faget til at Norge ble dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Etter dette ble faget gjort om, og skiftet navn til RLE. En endring var fjerningen av prosentandelen. At den nå skal gjeninnføres får pressesjef i Human-Etisk Forbund, Jens Brun-Pedersen, til å fyre seg opp.

- Norge har blitt dømt av både FNs menneskerettighetskomité i Genève og menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg for et fag som ligner mistenkelig på dette. Så her ser vi en trist reversering på et punkt som har vært problematisk for Norge i mange år, sier Brun-Pedersen.

- Respektløst

Pressesjefen mener det er sørgelig at kristendom skal få større plass i et nytt KRLE-fag enn alle andre temaer til sammen.

- Når 55 prosent av faget skal brukes på kristendom, blir det ikke mye tid som skal deles på etikk, filosofi og alle de andre religionene. Dette blir fort et fag som mange ønsker fritak fra, og da er vi tilbake til gamle dager, sier Brun-Pedersen.

Han har lite til overs for at KrF vil forsterke favoriseringen av kristendom.

- Denne samarbeidsavtalen er respektløs for prosessen som har vært, livssynsmangfoldet i Norge, og menneskerettighetsorganene som har gitt retningslinjer, sier Brun-Pedersen.

- Provosert

- Jeg blir litt provosert av at Human-Etisk Forbund skal trekke fram denne dommen igjen og igjen, sier nestleder i KrF, Dagrun Eriksen.

- Ungene trenger mer kunnskap om kristendom enn andre fag for å forstå historien og kulturen i Norge, fortsetter hun.

Eriksen sier at endringene til et nytt KRLE-fag er vurdert nøye opp mot dommen som ble gitt i Strasbourg.

- Dommen viste at det var den kvalitative forskjellen mellom kristendom og de andre religionene som var problematisk, ikke den kvantitative forskjellen. Så ifølge dommen er mengdeforholdet helt greit, sier Eriksen.

Jens Brun-Pedersen er ikke enig.

- En av grunnene til at KRL-faget ble dømt var den tunge vektingen av kristendomsopplæring og kristen kultur. Med de kvantitative forskjellene det legges opp til, sier det seg selv at det vil gå utover kvaliteten på undervisningen i de andre religionene, svarer Brun-Pedersen.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen sier prosentene ble fjernet i 2008 fordi det var en kunstig og uhåndterlig måte å styre et fag på.

- Dette er ren symbolpolitikk. Ikke i noen andre lærerplaner er det en viss prosentfordeling av kompetanseplanen. Og hvis man skal kontrollere dette, ender det i parodi og byråkrati. Det betyr jo at læreren må måle antall minutter som brukes på kristendom, sier Halvorsen.

endre.stangeby@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: