Innenriks

Jenter bruker 
timer foran speilet

UTSEENDEFOKUS: Tenåringsjenter bruker mer tid på utseendet sitt enn på lesing og lekser til sammen, viser 
forskning.

- Unge jenter bør ha fokus på andre ting, mener Natalie Uranes (24) og Ida Tømmervik (23). De mener det blant annet er blogger som er årsaken til at unge jenter har et for stort fokus på utseende.

På badet

Det er kjønnsforsker og postdoktor Sanna Sarromaa ved Høgskolen på Lillehammer som står bak feltarbeidet blant unge jenter og kartleggingen av tid de bruker på eget utseende. Hun har intervjuet fem grupper av jenter, 20 til sammen, og møtt dem flere ganger fra i fjor vår for snakke med dem om deres syn på kropp og skjønnhetsidealer.

Forskningen viser at jentene brukte mellom 30 og 60 minutter på badet hver morgen for å gjøre seg klare før skolen. I tillegg bruker de mye tid på dette utover dagen. Mer tid enn de i gjennomsnitt bruker på lesing og lekser til sammen.

Leser mye blogger

- Jeg synes ikke det er så rart at unge jenter får et veldig fokus på eget utseende. De leser jo mye blogger og tror livet er sånn som det framstilles der. Men det er det jo ikke, slår Ida Tømmervik fast.

Hun forteller at hun selv begynte å lese blogger en tid, og merket at hun gjerne ville være som bloggerne.

- Man blir jo påvirket av sånt. Men det viktige er å ha det bra med seg selv. Man kan ikke overleve kun på feedback fra andre.

- Da jeg var yngre, brukte jeg enda mindre sminke enn nå, forteller Natalie Uranes, og legger til at det beste jo er å være mest mulig naturlig.

- Heldigvis hadde vi ikke bloggere da vi vokste opp, jeg tror det skaper et stort press. Og så påvirkes de unge av kjendiser og magasiner. De tror det er sånn man skal se ut hele tida, sier Uranes.

Egen blogg

Forskeren bekrefter at flere av de unge jentene leste blogger.

- Noen av dem har også egen blogg, I tillegg fulgte alle noen skjønnhets- eller moteblogger. Men inntrykket er at de ikke bare er blinde følgere, de har også en ironisk distanse til det, forteller Sarromaa.

Men hun mener vi ikke kan skylde hele skjønnhetspresset på bloggene.

- Hva kom først av blogger eller utseendepress? Vi lever i en kultur der fokus på utseendet er sterkt, så kom vel bloggere i kjølvannet av dette. Også kvinneblader har fokus på dette.

- Opptatt av puppene

Forskningen viser at de unge jentene er «minst misfornøyd» med ansiktet, mens puppene er «hovedproblemet».

- Det er slående hvor opptatt jentene er av puppene sine. Fra et feministisk perspektiv er det trist, jeg er skuffet over det, sier Sarromaa til Aftenposten.

Hun mener resultatene er mer triste enn veldig overraskende.

- Fokuset på utseendet er så voldsomt og timene de bruker på det så mange at jeg ikke kan la være å tenke på hvor annerledes de ville hatt det hvis de hadde pleid hjernen like mye som de pleier ansikt og kropp, sier Sarromaa.

Men selv om hun er skuffet over oppdagelsene sine, har hun tro på at de unge jentenes fokus kan forandre seg i framtida.

Gjør kvinner syke

Uranes og Tømmervik tror de selv vil klare å være avslappet over utseendet også når de blir eldre.

I et innlegg på sin facebookside skriver arbeidsminister Anniken Huitfeldt om fokuset på kvinners utseende som hun mener er et tilbakeskritt for likestillingen. Hun mener presset for å oppnå snevre kroppsidealer er med på å gjøre jenter og kvinner syke.

- Dette er vel «flink pike»-syndromet som følger kvinnen hele livet. Jeg tror både unge jenter og eldre kvinner kan ha godt av å slappe av litt, sier Tømmervik.

- Alt trenger ikke å være perfekt hele tida. Bare av og til, smiler Uranes, som ikke umiddelbart er enig med Huitfeldt.

- Den generelle perfeksjonismen kan nok gjøre kvinner slitne. Noen kan nok da oppleve at forventning om et bra utseende også kan bli et press, mens andre kan mene det stort sett er herlig å pynte seg, sier Sarromaa.

else.gro.ommundsen@dagsavisen.no