Innenriks

Sammen mot privatisering

ELDREOMSORG: For første gang danner Sykepleier­forbundet, Fagforbundet og Pensjonistforbundet felles front mot privatisering i eldreomsorgen.

Én million av årets Stemmeberettigede er over 60 år. Likevel har valgkampen handlet urovekkende lite om de eldre, mener Sykepleierforbundet, Fagforbundet og Pensjonistforbundet.

- Må inn i valgkampen

- Valgkampen har blitt som vi fryktet. Politikerne kaster sykehjemsplasser etter oss og teller penger. Det er helt feil. Det vi trenger, er en debatt om innholdet i eldreomsorgen, sier generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet.

De tre forbundene etterlyser en debatt om hvordan en kan heve kvaliteten i eldreomsorgen. Det handler om hvordan sykehjem skal driftes og hvordan en skal løse bemanningsutfordringene. De mener svaret ikke er å ta i bruk flere private.

- Det eneste vi oppnår med det, er at de ansatte tar regningen. Det er de som vil tape i lønn og pensjon, sier Norman.

De eldre selv er også skeptiske, ifølge Sykepleierforbundet.

- En Fafo-undersøkelse viser at nærmere 70 prosent mener offentlige og ideelle aktører skal ha ansvaret for hjemmehjelptjenesten og driften av sykehjemmene. En kan også lese av undersøkelsen at jo eldre de som svarer er, jo mer skeptiske er de til kommersialisering, sier nestleder Solveig Kopperstad Bratseth i Sykepleierforbundet.

- Kuttes i lønn

Forbundene mener også en må lære av de erfaringene som allerede er gjort med konkurranseutsetting.

- Det vi har sett og erfart til nå, er at det er lønn og pensjon det knipes inn på når omsorgen blir satt ut på anbud. 70 prosent av utgiftene er nemlig lønn og pensjon. Det er her en kan kutte, viser forskning fra NOVA, sier Norman.

Forskningsinstituttet har også studert erfaringer fra andre land som viser at kommersielle sykehjem systematisk har lavere bemanning og andel sykepleiere enn ikke-kommersielle sykehjem. Det har igjen fått konsekvenser for kvaliteten. I USA er det kommersielle sykehjem som systematisk har flest liggesår, flest avvik og mangler under offentlige tilsynsbesøk og mottar flest klager fra pasienter, pårørende og ansatte.

Kvalitet handler om verdighet og å ta de eldre på alvor, mener de tre organisasjonene som opplever at noen nå må være et talerør for både brukere og ansatte.

- Se den enkelte

- Det valgkampen har handlet mye om til nå, er forskrifter og garantier. Diskusjonen vi må ta, er innholdet i et individuelt tilpasset tilbud. Vi mener at det best kan sikres i kommunene. Ikke hos kommersielle som baserer seg på flittig bruk av vikarbyrå, sier leder Kjellfrid Blakstad i helseseksjonen i Fagforbundet.

Sykepleierforbundet mener også at kvaliteten må opp.

- Brukerne trenger en forutsigbarhet konkurranseutsetting ikke kan gi. Kvalitet er å se den enkelte som et helt menneske. For å få til det, trengs det bedre kompetanse til å gi kvalitativt god omsorg, mener Bratseth.

sofie.prestegard@dagsavisen.no

dette vil de ha svar på

De tre forbundene har samlet seg om fire spørsmål de krever svar på fra partiene før valget:

Hvordan vil dere bygge videre på den samhandlingsreformen dere sammen satte i gang for under to år siden?

Hvilken holdning har dere til kommersialisering av norsk eldreomsorg?

Hvilke grep vil dere ta i neste stortingsperiode for å sikre rekruttering til pleie- og omsorgssektoren?

Hvilke grep vil dere ta for å sikre en god og verdig eldreomsorg der pasienten selv er i hovedsetet?

Mer fra Dagsavisen