Innenriks

Kritikk mot den første diagnosen

Anders Behring Breivik deler oppfatning med mange, mener svensk professor som vitnet i retten idag.

I retten mandag gikk han i rette med de to psykiaterne Synne Sørheim og Torgeir Husby, som har erklært Breivik paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig.

Er ikke alene

– De vrangforestillingene Husby og Sørheim trodde var paranoid schizofreni, er ikke unike, men vanlige i det politiske miljøet Breivik er en del av, sa Gardell, som var innkalt som sakkyndig vitne av forsvarerne.

Gardell sa at Breivik heller ikke er alene om å mene at Europa er i borgerkrig eller å snakke om en gjenoppstått orden av tempelriddere.

– Hvis alle som deler disse oppfatningene skal overføres til psykiatrisk behandling, må dere bygge et veldig stort sykehus, sa Gardell.

Konspirasjon

Husby og Sørheim bygger store deler av diagnosen paranoid schizofreni på nettopp konspirasjonstanken om at den muslimske verden vil overta Europa.

Gardell fortalte også dommerne at det Sørheim og Husby har vurdert som Breiviks neologismer (skaping av nyord) eller grandiose tanker, ikke er det. Etter vitnemålet var avsluttet utdypet han dette overfor pressen.

– Dette er velkjente begreper, og her har man ikke engang giddet å gå ut på nett for å undersøke. Søker man på kulturmarxist eller nasjonaldarwinisme så får man en hel haug treff, det er ikke Breiviks egne ord i det hele tatt, sa Gardell.

Gardell understreket at han ikke tar stilling til den rettspsykiatriske rapporten for øvrig.

– Jeg er ikke psykiater, jeg er historiker, og jeg lar ekspertisen kommer med sin egen bedømmelse, understreket han.

Den svenske religionshistorikeren, som sa at han jobber i spenningsfeltet mellom politikk og religion, holdt en over halvannen time lang forelesning for retten.

Finnes på nettet

Han gikk gjennom Breiviks manifest, og ga det han betegnet som en «veiledning i tanketradisjoner».

– Tekstene og de bærende ideene i manifestet er ikke særlige uvanlige. De finnes igjen på ulike steder på nettet, og er en sammenstilling av det Breivik mener er viktig. Det er for tidlig å si hva slags betydning manifestet kommer til å få, sa Gardell da han etter sitt innlegg ble spurt ut av Breiviks forsvarer Geir Lippestad.

Bakgrunn og oppvekst

Lippestad spurte om Gardell kunne hjelpe retten med å forstå at en mann fra Oslo sier at det å drepe 77 mennesker var forferdelig, men nødvendig. Gardell sa at Breiviks bakgrunn og oppvekst ligner på den andre høyreekstreme voldsmenn har hatt.

– De kommer fra den hvite middelklassen, de har gjerne utdanning, de føler at visse medfødte rettigheter er i ferd med å tas fra dem. Disse mennene føler at familiene deres bygde landet, og at dette nå tas fra dem, forklarte Gardell.

Han fikk også spørsmål om betydningen av internett, og sa at nettet er et veldig viktig debattforum og sted der en kan publisere sine tekster. Men han sa også at en ikke skal overdrive betydningen av internett, selv om nettet kan gi ellers ensomme ulver følelsen av å høre til en større bevegelse.

– Det er ikke det dette står og faller på. Fascismen fantes før internett, sa Mattias Gardell.

Tilleggsforklaring

Terrortiltalte Anders Behring Breivik fikk mandag gi en tilleggsforklaring. Der framhevet han en rekke episoder fra barndommen som sterkt medvirkende til at han ble massemorder. Han poengterte at det ikke er enkeltepisoder som har vært avgjørende, snarere at alle opplevelsene fra han var sju år gammel til 22. juli i fjor førte til radikaliseringen som endte med terrorangrepene 22. juli.

Ran, vold og voldtekter foretatt av muslimer preget forklaringen til Anders Behring Breivik. Han ramset opp episodene. En stinkende søppelpose utenfor døra til moren og en brukket nese etter et angrep fra en tidligere venn var noe av det Breivik selv hadde opplevd. Ellers var det via venner og andre han hadde hørt om mange av hendelsene.

– Det er mange muslimske familier på vestkanten som skaper problemer. Og det er mange på vestkanten som føler et veldig raseri og apati over hva som skjer. Mange av ganger kunne jeg slått tilbake, tatt loven i egne hender og skadet disse muslimene. Men jeg så på slike mennesker som dyr rett og slett, sa Breivik.

Han var svært provosert over at mediene fremstiller det som om volden mot hvite nordmenn er deres egen skyld.

– Vi må skamme oss, for det var vår skyld at vi opplevde dette. Deres vold er et resultat av vår intoleranse. Vi får skylden. Det er en paradoksal argumentasjon. At det skal være min egen skyld, det kan lett radikalisere mennesker, sa Breivik.

Mer fra Dagsavisen