Innenriks

Slår ring om asylbarna

Venstre refser statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for ikke å sette barnas beste foran en streng innvandringspolitikk.

Jens Stoltenberg, det er på tide å gjøre det som er riktig! sa Venstres partileder Trine Skei Grande til Venstres landsmøte på Fornebu i går.

Hun er oppgitt og skuffet over at regjeringen ikke tar hensyn til barnas beste, og lar asylbarna få bli i landet.

Venstre-lederen åpnet landsmøtet med å understreke at partiet mener det ikke må sendes hjem flere asylbarn før praktiseringen av regelverket blir justert slik at hensynet til barnas beste settes høyere enn i dag.

- Det er ikke snakk om noe frislipp, slik Stoltenberg vil ha det til. Men vi må ha en praksis som setter barna først, sa Skei Grande til applaus fra landsmøtesalen.

Født i Norge

* Dagsavisen har skrevet en rekke saker om de rundt 460 barna som har bodd i Norge i tre år eller mer, og som har fått endelig avslag fra UNE på asylsøknaden. De og deres foreldre skal sendes ut med tvang med mindre de reiser frivillig. Flere er allerede kastet ut.

22. mars ble Verona (9), som er født i Norge, tvangsreturnert sammen med faren Damir Delic, moren Ana Delic og den seks uker gamle søsteren Aurora.

Denne praksisen får Venstre-lederen til å reagere.

- Jeg trodde vi var enige om at barnas hensyn skal veie tyngre enn innvandringspolitiske hensyn, og at det skal ligge til grunn for praksisen for behandling av mindreårige asylsøkere, sier Skei Grande.

Lever i frykt

Venstre ber nå regjeringen ratifisere den siste delen av FNs barnekonvensjon, og ta hensyn til barna i asylpolitikken.

Skei Grande mener det er opprørende at for eksempel palestinske Neda, som har bodd ni av sine ti leveår på et asylmottak i Dale, fremdeles lever med frykten for at politiet skal komme om natten og hente henne og familien og sende dem til et land hun ikke har noen annen tilknytning til enn på foreldrenes papir.

Partilederen er kritisk til at regjeringen flere ganger har utsatt stortingsmeldingen om «Barn på flukt», og at barna ikke får bli til meldingen er ferdigbehandlet.

Stortingsmeldingen er varslet før sommeren. Samtidig har regjeringen en returavtale med Etiopia, et av de verste og mest undertrykkende regimene i Afrika.

- Vi er plutselig i en situasjon hvor Norge skal sende 63 barn, mange av dem født og med mange leveår i Norge, til et land som er ansvarlig for omfattende menneskerettighetsbrudd mot opposisjonen. Der det rapporteres både om vilkårlig fengsling, drap og tortur, sier Skei Grande.

Under sperregrensen

Det er et Venstre sultefôret på makt som er samlet på Fornebu. Etter at partiet havnet under sperregrensen ved stortingsvalget i 2009 med 3,9 prosents oppslutning, har Venstre vandret i skyggenes dal på Stortinget.

I går sa Skei Grande til Dagsavisen at partiet har satt seg som mål å få 7,0 prosents oppslutning ved stortingsvalget i 2013.

Men velgerne vil det annerledes: I dagens meningsmåling hos Klassekampen får Venstre bare 3,7 prosents oppslutning. Dermed havner partiet havner under sperregrensen, og kan fortsatt risikere tilværelse i skyggen av norsk politikk.

havard.therkelsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen