Innenriks

Viktig seier for saltmotstandere

Fylkestinget i Akershus har enstemmig vedtatt at saltingen av veiene i fylket skal reduseres til et minimum.

Dette innebærer en viktig seier for organisasjonen Stopp Veisaltingen, som lenge har jobbet for en massiv kutt i bruken av veisalt.

Ødelegger innsjøer

I januar omtalte Dagsavisen en rapport som viser at massiv og økende salting av veiene er i ferd med å ta knekken på mange norske innsjøer.

- I 2005 sa folk i Vegvesenet at de tok problemet på alvor og at de skulle gjøre noe med det. Men i stedet ble saltbruken omtrent doblet, kommenterte Glenn Kullberg, styremedlem i Stopp Veisaltingen.

Like før jul klarte han å få et enstemmig kommunestyre i hjemkommunen Ski, til å vedta en fullstendig avvikling av veisaltingen innen 2015.

Til Dagsavisen opplyste Kullberg også at han også ville fremme et lignede forslag overfor Akershus fylkekommune, gjeldende alle de 22 kommunene i fylket. Nå kan saltmotstanderen konstatere full seier.

Bare unntaksvis

- Vedtaket vil og skal innebære en kraftig reduksjon i bruken av veisalting. Intensjonen med vedtaket, som sier at veisaltingen skal reduseres til et minimum, er at veisalting nå kun skal brukes ved helt spesielt krevende kjøreforhold, Det skal satses på mer mekanisk fjerning av snø og is, skriver Kullberg i en pressemelding.

I fylkestingets vedtak heter det blant annet at «Akershus fylkeskommune ser at forbruket av veisalt har økt betydelig i Norge og Akershus de siste årene og at denne utviklingen er uheldig. (...) Når fjerning av is/snø i veibanen er påkrevd, bør det mest miljøvennlige middelet benyttes.»

Motstanden sprer seg

Som Dagsavisen skrev i januar, har flere kommuner allerede innført restriksjoner i bruken av veisalt. Dette gjelder både for Bergen, Lillehammer og Kragerø.

- Nå fortsetter arbeidet med å få til lignende vedtak. I et stort antall kommuner og fylkeskommuner vil det i tida framover bli fremmet forslag i veisaltingens disfavør, opplyser Kullberg.

- Dette er nøyaktig det samme som skjedde i Sverige på 1990-tallet, tilføyer han.

Mer fra Dagsavisen