Innenriks

Frp svikter som forbilder

Toppidrettsledere mener Frp svikter som forbilder

Dagsavisen har snakket med ledende personer i norsk toppidrett om stortingsrepresentant Bård Hoksruds guttetur til Riga. Hoksrud tok med seg tre unge Frp-ere på strippeklubb til Riga – og kjøpte sex av en prostituert. De oppfordrer Frp til å ta et oppgjør med en lederkultur som gang på gang svikter som rollemodeller og forbilder.

– Det er greit å kvitte seg med Hoksrud, men dette er jo ikke et enkelttilfelle. Nå må Frp snarest etablere et sett med regler som gjør at det blir tydelig hva en leder i Frp står for, sier Johan T. Kaggestad, tilknyttet Olympiatoppen siden 1994, bedriftsrådgiver, selv trener på toppnivå og far til aktive idrettsutøvere.

Han mener det må være lov å bomme. Men:

– Jeg synes Frp har bomma mange ganger. Opptrer du utenfor reglene for vanlig folkeskikk, mister du tillit. Lederen er rollemodellen. Når lederen går på horehus, signaliserer han til laget sitt at det er helt ok å gå på horehus, sier Kaggestad.

Han er helt matt over at et sentralstyremedlem i Frp og medlem av landets lovgivende nasjonalforsamling går på horehus og går ut og drikker på strippeklubb med unge Frp-ere.

Styrer landet

– Han er jo med på å styre det landet jeg bor i. Frp har tydeligvis ikke hatt en regel om at ledere og medarbeidere ikke skal drikke og være utagerende sammen. Det hadde vært lurt å ha et grunnlag av etiske spilleregler i dette politiske miljøet, sier Kaggestad.

– Utøverne blir som treneren. Det er helt avgjørende at en god trener er personlig. Men det er ingen grunn til å være privat i et lag. Man må være svært nøye med å skille rollene.

Gerd von der Lippe, idrettssosiolog, idrettshistoriker og professor på Institutt for Idretts- og friluftsfag ved Høgskolen i Telemark foreleser om trenerrollen i et kjønnsperspektiv. Hun mener det er eksepsjonelt viktig at ledere i alle deler av samfunnet er tydelige og trygge voksne som er seg bevisst sin rolle og ansvar.

– Dette går på makt, ikke på seksualitet. Om de svake som blir objekt for de sterke. En politiker fra knallrike Norge drar til et Latvia på konkursens rand og utnytter en kvinne som er aller nederst på rangstigen. I tillegg tar han med seg unge mennesker som han gått ut sammen med om kvelden. Hvor var de hen når Hoksrud var på horehus, spør von der Lippe.

Fraværende kjønnsdebatt

Hun mener at Frp ikke kan si seg ferdig med denne saken ved at Bård Hoksrud har trukket seg fra alle sine verv.

– Kjønnsdebatten i Frp er helt fraværende. «Vi har jo likestilling», sier Siv Jensen. Det skal mot til lage etiske retningslinjer for lederes oppførsel i et slik parti, sier von der Lippe.

Hun mener at kjønn og maktforholdet mellom trener og utøvere i stor grad er et ikke-tema i organisert idrett også. Det finnes noen generelle retningslinjer, men de etiske retningslinjene er ikke klare. Også i utdanninga på høyskolenivå er det sporadisk om det foreleses om trenerrollen i et kjønnsperspektiv, utover én forelesning første året.

– Vi har eksempler på trenere som blir kjærester med helt unge utøvere. Noen ganger er det ok, andre ganger bør det ringe noen bjeller. Nettopp fordi aldersforskjellen er så stor. Hvis en utøver er gira og ærgjerrig nok, kan han eller hun finne seg å bli fullstendig kjørt over av treneren, ja det kan ende i rene overgrep. Det er ikke lenge siden den svenske høydehopperen Patrik Sjöberg fortalte hvordan han ble seksuelt utnyttet av treneren sin. At det tok ham så mange år å fortelle om det, sier noe om hvor vanskelig og skambelagt dette er.

Håndtere makt

Liv Hemmestad er fagansvarlig i coaching ved Olympiatoppen og førstelektor i pedagogikk og Idrettscoaching ved Høgskolen i Telemark. Hun vil ikke uttale seg om Frps «Hoksrud-gate», men mener det er ekstremt viktig å være bevisst de maktforholdene som eksisterer mellom trener og utøver, og ha kompetanse til å håndtere og regulere makt.

– Makt har hatt veldig liten plass i de fleste trenerutdanninger. Som en del av det å regulere makt er ledere og trenere nødt til å forholde seg til dilemmaet mellom nærhet og distanse. Dette begynner å komme inn i utdanningene, men vi trenger mer. Vi må diskutere makt og verdier, makt og tillit, sier Liv Hemmestad.

– I idretten står veldig mye på spill. Utøveren vil være en del av laget, han og hun vil være med å konkurrere. Muligheten for å realisere disse drømmene er ofte en trener. I det ligger det en type makt, sier Hemmestad.

– Trenerne må være ekstremt bevisste og diskutere egen rolle og praksis, så dette blir virksomme, gode forhold. En trener skal være effektiv god, men også moralsk god for å ivareta utøveren som person. Godt lederskap er krevende. Ikke minst i den frivillige idretten er det viktig at man skoleres i å ta vare på lederskapet på en best mulig måte.

Mer fra Dagsavisen