Innenriks

Strides om påbud om vest på sjøen

Regjeringen og Sjøfartsdirektoratet motsetter seg

– Hvis man tilbringer en hel dag i sola så er det ikke så behagelig med vest, sier Thomas Andersen.

Da Dagsavisen traff ham i går var han i godt lag og på tur ved Malmøya i Oslofjorden. De siste dagenes tragiske båtulykker har ikke skremt ham til å ta redningsvesten på.

– Hadde jeg kjørt hurtiggående RIB, sånn som det har vært ulykker med, ville jeg brukt vest. Men i en day-cruiser som det her kjører vi bare i sju-åtte knop, sier Andersen.

Når yngstedattera på ni år er med, må hun bruke vest uansett.

– Men de to andre barna mine slipper, for de er gode svømmere, sier han.

Redder liv

Norsk Folkehjelp har nå signalisert at de er for et påbud om bruk av redningsvest i båt. Kongelig Norsk Båtforbund (KNBF) med sine 30.000 medlemmer har i flere år insistert på det. Forbundet mener ulykkene nå bør føre til at myndighetene endrer forskriftene slik at vest på sjøen blir like selvfølgelig som bilbelte på veiene.

– Båtfolk er generelt sett flinke til å bruke vest, men det er noen få som ikke bruker vester, og vi ser at dette fører til dødsfall. Vi mener et slikt påbud ville reddet liv, sier generalsekretær Reidar Kjelsrud i KNBF.

Hans oppfordring er som følger:

– Ikke vurder om det er smart å bruke redningsvest der og da – bruk den! Gjør det til en vane å ta den på deg i det øyeblikk du går ned på brygga, på vei til båten. Selv om du som båtfører eller passasjer ikke forårsaker farlige situasjoner, kan båten du sitter i bli påkjørt av andre, sier Kjelsrud.

Som en følge av de siste dødsulykkene som har skjedd etter bruk av åpne båter, oppfordrer nå båtforbundet til et påbud som gjelder alle båter som er i fart.

Kjeldsrud oppfordrer også produsentene til å gjøre vestene «kulere», slik at ungdom som ikke bruker vest, kan endre holdning.

– Forsøker med kampanje

Han har bred støtte, viser en spørreundersøkelse fra InFact for bransjeorganisasjonen NORBOAT tidligere i år. Hele 84,5 prosent av befolkningen er tilhengere av et påbud om bruk av flytevest i små, åpne båter.

Sjøfartsdirektoratet er imidlertid av en annen oppfatning:

– Vi forholder oss til Handels- og næringsdepartementet og deltar nå i en treårig holdningskampanje som skal få båtfolk til å begynne å bruke vest frivillig, sier underdirektør Bjørn Reppe i direktoratets avdeling for sjøvett og fritidsfartøy.

Han peker på at antallet dødsulykker med fritidsbåt har blitt halvert de siste 20 årene.

– Jeg tror et påbud om bruk av redningsvest ville ført til enda færre omkomne, men vi vil prøve å oppnå det samme ved å påvirke folks holdninger, sier Reppe.

Direktoratet har engasjert et PR-selskap som gjennom aviser, fjernsyn og internett skal få flere til å bruke redningsvest.

– Et påbud vil heller ikke være enkelt å få til. Skal det gjelde alle, åpne og lukkede båter, eller bare små, åpne båter? Skal det for eksempel gjelde mens man sitter inne i en seilbåt og spiser middag? Hva når noen stopper båt og motor for å bade fra båten? Vi snakker om et komplisert påbud som vil være vanskelig å håndheve, sier Reppe.

Også handels- og finansminister Trond Giske (Ap) går imot et påbud.

– Hvis bare de reglene som fantes ble fulgt, det vil si at man unngikk promille, uansvarlig fart og brukte redningsvest når det var hensiktsmessig, kunne i hvert fall halvparten av dødsulykkene vært unngått, sier Giske til NRK.no.

Normsettende

Fritidsbåtfører Thomas Andersen mener dagens påbud, som kun krever at redningsvest finnes ombord, må være vanskeligere for politiet å håndheve enn et påbud om bruk av vest.

– Politiet har da kikkerter. De kan sjekke på lang avstand om folk har på seg vest i båten, sier Andersen.

Redningsselskapets kommunikasjonssjef Ernst Larsen mener problemet med bading fra båt lett kan unngås i et påbud.

– Påbudet bør gjelde for åpne båter i fart. På lik linje med en bil. Det er ikke påbudt å ha bilbelte på seg når bilen står rolig, sier Larsen.

Om to uker skal båtfolket ved Malmøya gjennom Oslofjorden til Drøbak Blues. Hvis farten settes opp da skal alle ha vest, lover Thomas Andersen. Og kommer det et påbud om redningsvest vil det også bli fulgt.

– Vi vil jo ikke risikere å få bot, sier de nesten unisont.

Redningsselskapet går også inn for fartsrestriksjoner på sjøen.

Mer fra Dagsavisen