Innenriks

Braker sammen i Adecco-strid

Jens Stoltenberg og Erna Solberg gjorde det klart at det

– Adecco har vært høyresidens flaggskip og er blitt vist fram om en solskinnshistorie om private aktører i eldreomsorgen. Jeg må si jeg gruer meg til å høre hverdagshistoriene, sa Jens Stoltenberg da han i går møtte dronningen av meningsmålingene, Erna Solberg (H), til statsministerduell under Fafo-konferansen i går.

Klare til valgkamp

At partilederne begynner å gjøre seg klare for valgkampmodus, var tydelig. Da Ap og Høyres ledere fikk redegjøre for forskjellene på de to partiene, var det først og fremst Adecco-saken som fikk temperaturen til å stige.

Stoltenberg mener Adecco-saken illustrerer hva «naiv tro på markedet» kan gjøre. Da Dagsavisen spurte Stoltenberg om han tror et Høyre ved makta vil føre til flere Adecco-saker, var svaret klart:

– Ja, det tror jeg. Mens vi ønsker sterke fagforeninger, nasjonale tariffavtaler, en god arbeidsmiljølov og et omfattende regelverk mot sosial dumping, vil Høyre svekke arbeidsmiljøloven og fjerne tiltakene vi har mot sosial dumping, som innsynsrett og solidaransvar. Et samarbeid med Frp vil gi enda mer en av den typen forslag. De ønsker også en massiv bruk av midlertidig arbeidskraft, sier Stoltenberg til Dags-avisen.

Stoltenberg understreker at han med dette ikke stenger døra for private, men mener det er stor forskjell på det å samarbeide med private og la markedskreftene styre.

– Helse, omsorg og skole er områder som ikke egner seg for markedet. Men det er forskjell på Rudolf Steiner og John Bauer. Hvis du tror at store kapitalinteresser kommer til Norge av ideelle grunner så tar du feil, sa Stoltenberg til Solberg.

– Trenger private

Høyre-leder Erna Solberg gremmes over at Stoltenberg bruker Adecco-saken som argument i et partipolitisk spill. Hun var klar på at brudd på arbeidsmiljøloven ikke aksepteres, men la samtidig vekt på at dette ikke hadde gått ut over kvaliteten til de eldre. Hun framhevet at Adecco i flere år har ligget på toppen av brukerundersøkelser i kommunen.

– Det skal selvfølgelig ikke gå på bekostning av rettigheter. Men Oslo kommune har statuert et eksempel nå, for alle som leverer anbud innen offentlig sektor. Det er sånn at vi trenger private aktører. Vi trenger innovasjon. Offentlig sektor er ikke gode nok til å skape dette, sa Solberg under sin innledning.

Til Dagsavisen understreker hun også hvor viktig et private tilbud er for folks reelle valgfrihet.

Solberg vedgår at Høyre både ønsker å liberalisere deler av arbeidsmiljøloven og åpne for flere midlertidige ansettelser, noe hun mener er en viktig del av å jobbe fram nye arbeidsmodeller for «Framtids-Norge».

– Vi ønsker at turnus og vakter bør kunne avtales lokalt, og vi ønsker også større grad av fleksibilitet i bruken av midlertidig arbeidskraft. At alle må ansettes fast er en sperre for at arbeidsgiver ikke tør ansette de som de er usikre på. Jeg er for ryddige forhold i arbeidslivet, men vi må tørre å se på det som bidrar til at folk holdes utenfor, sa hun.

Tone Fløtten og Jon Hippe ved Fafo mener den politiske debatten som har preget landet den siste tida kjennetegnes av en «retorisk tåke av enighet». De skisserte hvordan man i høyrebølgen på 80-tallet tydelig kunne se et systemskifte, mens dagens høyrebølge er knyttet til å bevare og videreutvikle, som vi har sett både i Sverige og England.

Store forskjeller

Både Ap-leder Stoltenberg og Høyre-leder Solberg var raske på ballen og kunne betrygge de som mener det er vanskelig å finne forskjeller.

– For å forsvare et høyt velferdsnivå så må vi forsvare et høyt skattenivå. Vi vil ha en sterk offentlig sektor, sterke fagforeninger og et høyt inntektsnivå. Høyre sier dette gir dårlige vekstvilkår, men det har vi vist at det ikke gjør. Skal du ha noe å fordele, må du skape noe. Men sammenhengen går begge veier. Er du god til å dele blir du også god til å skape. Ingenting er bedre enn originalen om man ønsker en sterk velferdsstat, avsluttet statsministeren med et tydelig spark til Høyre, som i høst fikk mye kjeft fra Ap da de reklamerte for sitt bankende sosiale hjerte.

Solberg mener Høyre må få lov til å forsvare velferdsstaten uten å måtte konvertere til Arbeiderpariet.

– Det ikke slik at man fører en sosialdemokratisk politikk dersom man ikke velger å dra velferdsstaten opp med røttene. Høyre har en historisk tradisjon for å utvikle velferdsstaten, og det er ikke noe belegg for å si at den er en sosialdemokratisk konstruksjon, sier Solberg, som trakk fram Høyres satsing på innovasjon og jobb for å sikre en basisfinansiering av velferden etter oljen som en av de viktigste skillelinjene mellom henne og kollega Stoltenberg.

Mer fra Dagsavisen