Innenriks

– Dyra får det verre hvis næringa legges ned

– Dyra får det verre hvis næringa legges ned.

– Hvis det blir et forbud mot pelsdyroppdrett i Norge vil produksjonen bli flyttet til land som ikke har restriksjoner på dyrehold i det hele tatt. Da vil dyra få det langt verre enn de har det her hos meg, sier Per Blilie til NTB.

Tre mil sør for Gjøvik ligger idylliske Hermanrud gård. Her har Blilie-familien drevet oppdrett av pelsdyr i drøyt 50 år.

– På den tida var det minkoppdrett på alle gårder her. Det var en god binæring for bøndene, sier han.

– Vondt i magen

For 20 år siden overtok han driften av gården og har nå 1.300 sølv- og blårev fordelt på 1.000 bur ute på gårdstunet. Forholdene på gården står i sterk kontrast til bildet som har blitt tegnet av pelsdyrnæringa den siste måneden.

– Jeg forstår at folk reagerer på at vi holder ville dyr i bur. Men reven har det så bra som overhodet mulig, sier han.

SVs krav om å legge ned hele næringa mener han er en kortsiktig løsning.

– Jeg får vondt i magen av å tenke på hvordan det vil bli hvis man for eksempel skal flytte hele produksjonen til Øst-Europa eller Kina. Da kan man begynne å snakke om mislighold av dyr, sier Blilie til NTB.

Tynnslitt tillit

– Det er ingen automatikk i at produksjonen flyttes til et annet land dersom vi legger ned næringa i Norge. Vi som pelsprodusent er med på å skape markedet vi leverer til. Produsentene er aktive for å øke salget gjennom reklame og tilbud, sier SVs partileder Kristin Halvorsen til NTB.

Ifølge Halvorsen er tilliten til næringa nå så tynnslitt at Blilie og de andre heller kan finne seg noe annet å gjøre.

– I løpet av de siste ti årene har vi innført tiltak for å heve dyrevelferden. Likevel kommer det stadig vekk eksempler på forhold som ikke er akseptable. Vi bruker i dag 40-50 millioner over landbruksbudsjettet på denne næringa. De pengene kan vi heller bruke på omstilling for pelsdyroppdretterne, sier Halvorsen til NTB.

Mer fra Dagsavisen