Innenriks

Vil ta indrefileten fra de rike

Libe Rieber-Mohn (Ap) vil hun ta byutviklingen i Oslo tilbake

Libe Rieber-Mohn har til nå vært mest kjent som statssekretæren som frontet regjeringens asylinnstramming, hjemsendinger og debatten rundt mulla Krekar. Nå gleder hun seg til å ta fatt på nye oppgaver som de rødgrønnes byrådslederkandidat i Oslo. Da vil fokuset bli flyttet fra innvandring til inkludering.

– Det er det jeg vil drive med. Hvis ikke ville jeg jo bare fortsatt som statssekretær, smiler Rieber-Mohn.

– Ikke noe hokus pokus

I sin forrige jobb sa hun aldri noe om innvandring eller integrering som ikke var forankret i regjeringens politikk.

– Slik er det å være statssekretær. Ikke alle oppgaver var like morsomme, men jeg står inne for det regjeringen vedtok. Men skal jeg først ta ansvaret for innstrammingene, må jeg også få æren for gratis kjernetid i barnehager i Oslo Øst, mer norskopplæring og tiltak for innvandrerkvinner på sosialhjelp, sier Rieber-Mohn.

Hun mener språk, kvalifisering, arbeid og likestilling er nøkkelen til god integrering.

– Integreringspolitikk er ikke noe hokus pokus. Det er generelle velferdsgrep som må til, sier Rieber-Mohn.

Hun trekker fram flere konkrete tiltak for innvandrerbarn i Oslo:

  • Gratis SFO for familier med lav inntekt.
  • Gratis leksehjelp også for eldre barn.
  • Justering av inntaksgrensene til skoler i Oslo.
  • Samarbeid mellom skoler på tvers av byen.
  • Sørge for mer ressurser og flinke lærere til de skolene som sliter. Høyere lønn, bedre vilkår, gode fysiske omgivelser og bra utstyr skal trekke til seg de beste lærerne.

Kamp om indrefileten

Hun trekker også fram byutvikling generelt som en sak hun prioriterer.

– I dag får markedet og private utbyggere styre utviklingen. Man spør for lite om det som skjer er bra for byen vår, mener Rieber-Mohn.

Hun peker på at Bjørvika-utbyggingen vil endre Oslo dramatisk, og at det derfor er viktig med politisk styring av prosessen.

– Vi må sikre at det etableres billige studentboliger i Bjørvika. Vi må få inn nye grupper, så ikke Oslos indrefilet blir forbeholdt de rike. Og vi må sikre tilgjengelighet for allmennheten, sier hun ivrig.

Rieber-Mohn vil også jobbe for en renere by:

– Jeg kan ikke fatte at det skal være så vanskelig å få tømt disse søppelbøttene!

Fond for Groruddalen

Rieber-Mohn ønsker også egne tiltak for Groruddalen, hvor norske familier flytter ut fordi skolene har for høy innvandrerandel. Hun mener det er mye man kan gjøre for å endre hvor attraktiv Groruddalen framstår, og sier hun er «målløs over passiviteten til byrådet». Blant forslagene er:

  • Bedre uteområder og opprydding i trafikk og miljø.
  • Mer variert boligbygging og flere rekkehus.
  • Et eget drabantbyfond til opprusting av bydelen.
  • Bygge rimelige boliger i andre deler av byen.
  • Spredning av kommunal boligmasse.

– I Sinsenveien, ved inngangen til Groruddalen, ser vi eksempelet på hvordan man ikke skal drive sosial boligpolitikk. Der har man bygget 290 enheter, og en privat eier håver inn penger på å holde vedlikeholdet på et minimum, hevder Rieber-Mohn.

Mer skatt på næring

Også eldreomsorg kommer til å bli en viktig sak i kommunevalgkampen. Oslo har i dag en ordning der hver bydel må kjøpe sykehjemsplasser av kommunen. Mange i Ap har tatt til orde for å reversere denne ordningen internfakturering. Rieber-Mohn vil avvente partiets vedtak, og mener løsningen i første omgang er å gi bydelene mer penger.

– Vi har fått færre sykehjemsplasser i Oslo siden Høyre og Frp tok over. De skylder alltid på enten regjeringen eller bydelene, men bydelene underfinansieres og blir satt i sjakk matt. Løsningen er å gi bydelene nok ressurser til å forvalte ansvaret de har.

– Men et rødgrønt byråd vil jo ikke ha mer penger til rådighet enn dagens byråd?

– Vi vil bruke pengene annerledes. Dessuten åpner regjeringen for skatt på næringseiendom, noe vi vil se på i programprosessen. Eiendomsskatt en er del av skattepolitikken som skal sikre mer utjevning. Partiet skal også diskutere skatt på boliger, sier Rieber-Mohn, som ikke kvier seg dersom hun må forsvare skatteøkninger i valgkampen.

– Dessuten skal vi ikke sløse bort penger på sykehjemsplasser i Spania og andre overskridelser, slår Rieber-Mohn fast.

Mer fra Dagsavisen