Innenriks

Motorsager truer eventyrskogene

Motorsager truer eventyrskogene i Oslo og nærliggende kommuner. Nå ber Naturvernforbundet i Oslo og Akershus (NOA) om at 12 av disse skogene blir vernet så snart som mulig.

– Vi har bedt miljøvernminister Erik Solheim om et møte, slik at vi kan overlevere vårt forslag til verneplan for eventyrskogene i Marka. Det er viktig at han iverksetter et midlertidig vern av områdene mens planen blir behandlet. Hvis ikke kan alt gå føyka i løpet av vinteren, sier Gjermund Andersen, daglig leder i NOA.

Andersen har følge av Helén Svensson, prosjektmedarbeider i NOA, på dagens tur til Trollvann, ett av de 12 områdene som nå foreslås vernet. De siste sju årene er det blitt hundrevis av lignende turer til eventyrskogene i Marka. Et møysommelig registreringsarbeid ligger bak forslaget til verneplan som nå er utarbeidet.

Andersen ser ut over Trollvann, som er dekket av den første blåbleke isen. Her og der er luende flammer fanget i det frosne vannet. Kulda har midlertidig stanset høstløvets forråtnelse. Noen snøfnugg svever lydløst gjennom lufta. På sin svimle vei mot den frosne bakken kjæler de med de langstrakte, svarte grantrærne.

– Du trenger ikke gå langt for å få store opplevelser i eventyrskogene, sier Andersen.

Eventyrlig Markalov

19. desember er det ett år siden regjeringen la fram forslaget til lov om naturområder i Oslo og nærliggende kommuner, det som i dag er kjent som Markaloven. Her åpnes det for særskilt vern av «nærmere angitte områder med store naturopplevelsesverdier», også omtalt som «eventyrskoger».

Andersen smiler når han blir minnet om dette.

– Det er våre begreper som er blitt innarbeidet i loven, forteller han.

– Hvem er det som eier de 12 eventyrskogene dere nå vil verne?

– Både kommunen, godseier Løvenskiold, skogeiere og allmenningen, svarer Andersen.

Han er forberedt på protester fra dem som i dag har gode inntekter fra omfattende hogst.

– 80 prosent av Marka er i dag industriskog, forteller Andersen.

Da er eventyrskogene ganske så annerledes. De kjennetegnes blant annet av gamle trær som har fått stå i fred og mye variasjon og mangfold i det øvrige plantelivet. Rester av grunnmurer, Sætre og hesteveier minner om hva som en gang var.

– Se, der går stien som de bygde for tuberkulosepasientene, sier Andersen og peker.

For den som bare tar seg litt tid, rommer eventyrskogene mange overraskelser.

Disse foreslås vernet

Så langt har NOA registrert om lag 150 eventyrskoger rundt om i Marka. Registreringsarbeidet fortsetter og nye verneforslag vil dermed komme. Her er lista over de 12 første områdene som NOA ønsker vern av:

n I Oslo: Trollvann-Grefsenkollen, Svartdalen, Vindernhøgda-Dølerudhøgda, Kobberhaugen, Hakklomana og Nordre Langvann-Griseputten (som også delvis ligger i Nittedal).

* I Ringerike: Spålsberget, Kjerringkollen og Velohøgda.

* I Asker og Spikkestad: Småvasslia-Verkensmosan.

* I Hole: Øskjevallsbrenna-Bukkelia.

* I Jevnaker: Langvassbrenna.

Mer fra Dagsavisen