Innenriks

Flykter fra griseværet

Regn og ruskevær får solhungrige nordmenn til å rømme landet. Wenche og Geena (12) Hvidsten jakter på billigtur til Tyrkia.

Etter en uke med ruskevær, har mange nordmenn fått nok: De ønsker seg til varmere strøk. Charterselskapene melder om sterk pågang.

– Ustabilt sommervær er det beste for oss. Da vil folk komme seg av gårde så fort som mulig, sier Gunnar Grosvold, administrerende direktør i Ving Norge.

– Fantastisk pågang

Ifølge Grosvold har Ving økt sitt salg med 21 prosent så langt i juli sammenlignet med samme periode i fjor. Restplass.no kan melde om en økning på 50 prosent så langt i juli sammenlignet med fjoråret.

– Vi har hatt en helt fantastisk pågang. Folk vil ikke sitte og regne bort i ferien, sier daglig leder Jason Eckhoff i restplass.no.

– Forskjellen fra tidligere i sesongen, da det var bra vær, er veldig stor. Vi solgte turene våre da også, men til betraktelig lavere priser, sier daglig leder Leo Berbu i Apollo.

Geena Hvidsten (12) er værsjuk etter altfor mange regndager. Dagene på Hudøy med bading og soling gjør ingen sommer alene. Hun og moren Wenche vil til Tyrkia og finne igjen sola.

– Der skal jeg shoppe og bade. Og spise køfte, det er en matrett de har i Tyrkia, forteller Geena.

50 plasser igjen

Alle selskapene melder om at det er begrenset med plasser igjen for værflyktninger som vil reise i juli. Apollo har ikke ledige turer før fredag. De andre selskapene har noe ledig for dem som vil komme seg vekk fortest mulig, først og fremst til Tyrkia, men også til de greske øyene, Kanariøyene og Bulgaria.

– Vi har 50 ledige seter nå til helgen. Vi regner med at de forsvinner ganske fort, sier Leo Berbu i Apollo.

Ingen priskupp

På grunn av pågangen er det langt mellom feriekuppene i juli. Restplass.no har turer til Tyrkia for rundt 3.000 kroner for en uke med uspesifisert hotell, mens billigste hos Ving og Star Tour ligger i overkant av 4.000 kroner. Hos Apollo må du punge ut med over 5.000 kroner hvis du vil reise denne helgen.

Først litt ute i august er det muligheter for å komme seg sørover for en billig penge.

– Første rushet med billigreiser kommer rundt midten av august. Da kan vi tilby sol og varme for rundt 2.000 kroner, sier Berbu.

– Det blir grisebillig i august. De store operatørene foretrekker å selge turene til lav pris, framfor å la dem stå usolgt, sier Jason Eckhoff i restplass.no.

Ifølge charterselskapene er det særlig i helga eller begynnelsen av uka pågangen fra folk er sterkest.

– Hvis folk opplever ei helg med dårlig vær, går de ofte på nettet på søndag eller i begynnelsen av uka for å lete etter reiser, sier administrerende direktør Christian Lunde i Star Tour.

Nettopp nettet blir løsningen for Wenche og Geena Hvidsten. 5.000 kroner, som plakatene i Ving-butikken på Karl Johans gate i Oslo prøver å lokke med, er for mye, fastslår Wenche.

– Men det blir gjerne billigere jo lenger man venter, sier hun.

Mer fra Dagsavisen