Innenriks

Vil engasjere flere

Akthar Chaudhrys tap tas med fatning. – Vi skal jobbe knallhardt for å dra alle de nye medlemmene inn i partiarbeidet, sier Farah Akthar, Marta Valdés og Hasnat Ahmad.

– Vi har fått masse nye medlemmer. Vi må ha aktiviteter for dem, slik at de føler seg ønsket. Da kan de rekruttere flere, slår Hasnat Ahmad fast.

Han er elev ved Nordstrand videregående skole og en av Oslo SVs mange unge nye medlemmer.

Det er også Farah Akthar, som ble medlem i år, men lenge før nominasjonskampen.

– Jeg meldte meg inn fordi jeg står for det partiet kjemper for. Skolene må forbedres og vi må satse mye mer på miljø. Dessuten vil jeg bekjempe Høyre og Frp, sier Farah til Dagsavisen.

– Andre er fienden

Dagsavisen møter de to og fylkesstyrets mer erfarne Marta Valdés på en kafé i Oslo sentrum «dagen derpå». De tre legger ikke skjul på at de er skuffet over at Akhtar Chaudhry tapte nominasjonsthrilleren om andreplassen på stortingslisten mot Heikki Holmås. Men de er også stolte.

– Alle kunne komme, og de som kom, avgjorde. Vi har bidratt til å gi liv til partiet, slår Valdés fast.

– Og det er andre partier som er fienden, smiler Ahmad.

Ingen av dem tror at partiets mange nyervervede medlemmer vil melde seg ut som følge av at Holmås vant. Og de tror en jevn mobilisering i minoritetsmiljøer vil gi en større base av flere kandidater som kan kjempe seg opp mot fast plass.

– Og om fire år, da er vi igjen klare til kamp! ler Valdés.

Velkomstmøte i januar

På seierens dag lover Holmås å gjøre alt han kan for å holde på de fem hundre nye medlemmene i Oslo SV.

– Vi har allerede planlagt velkomstmøte 13. januar, der vi ønsker velkommen til nye medlemmer med en omvisning på Stortinget og en innføring i SV-politikk, sier Holmås.

Han mener det er «kjempeviktig» at de nye medlemmene blir med videre.

– Det er ingen tvil om at folk med minoritetsbakgrunn stemmer mindre ved valg enn andre gjør. Det er kanskje fordi politiske partier ikke er så gode til å nå ut til dem. På lengre sikt vil minoritetspolitikere utgjøre en større del av bystyregruppa. Dette handler om å gi alle like muligheter, sier Holmås.

– Og stortingsgruppa?

– Ja, og stortingsgruppa, selvfølgelig. Men i dag er 50 prosent av SVs stortingsgruppe fra Oslo minoriteter. Sjansene er store for at det fortsetter sånn, sier Holmås.

Det fordrer imidlertid rødgrønn valgseier, slik at SV-leder og finansminister Kristin Halvorsen og statssekretær Heidi Sørensen på 3. plass fortsetter i regjeringskontorene.

– Lært mye

Bystyremedlem Balwinder Kaur er en av Chaudhrys viktigste støttespillere og tror de nye medlemmene blir med videre. Hun tror mange også lærte mye på nominasjonsmøtet.

– Mange er veldig glade for at de var der, og de er glade for å ha sett den demokratiske prosessen på nært hold. De er ikke vant til denne typen prosesser fra hjemlandet, men nå som de har sett og lært, kan de lære det videre til sine barn, som kan bli inspirert av det, sier Kaur.

Hun ser fram til å brette opp ermene og jobbe hardt fram mot valget.

– Det er viktig for det flerkulturelle samfunnet å ha minoritetsrepresentanter høyt oppe, men det er også viktig å være tolerant og tålmodig, og å ta nederlag med ro. Det er ingen vits i å surmule, vi vil jobbe hardt og målretta. Da er det fortsatt en mulighet for å få Akhtar på tinget, sier Kaur.

Mer fra Dagsavisen