Innenriks

Tilgivelsen

Her tilgir Ali Farah og Erik Schjenken hverandre. Nå mener Farah at Ullevål sykehus har gjort ambulansesjåføren til syndebukk.

– Måten Ullevål sykehus har håndtert hele saken på viser bare at de har gjort Schjenken til en syndebukk. Jeg skulle ønske at ledelsen og noen fra helsemyndighetene hadde vært her under rettssaken for å lære noe om hvordan de skal håndtere slike saker i framtida, sier Farah til Dagsavisen. Han ønsker seg et beklagelsesbrev fra Ullevål sykehus og helsemyndighetene etter hendelsen i Sofienbergparken i fjor.

Skværet opp

I går kom han alene til rettssalen sammen med sin advokat Helge Hjort for å høre domsopplesningen for tidligere ambulansesjåfør Erik Schjenken.

Farah var ikke tilfreds med at Schjenken ble frifunnet for arrogant og krenkende opptreden mot ham. Schjenken og hans makker nektet å ta Farah med i ambulansen etter at han ble slått ned.

– Jeg er ferdig med Schjenken nå, og vi har skværet opp som mennesker, sier Farah. Etter at dommen ble opplest gikk Schjenken bort til Farah og trykket hånden hans. Farah sa at han hadde tilgitt ham, og de ønsket hverandre lykke til. Samtalen ble avsluttet med en klem.

– For meg var det viktigst at Schjenken møtte opp i retten og forklarte seg for alle. Boten er bare symbolsk og det var både jeg og han enige i, sier Farah.

Erik Schjenken forlot rettssalen rett etter at dommen var opplest.

Ikke fornøyd

Farahs advokat, Bjørn Rudjord, er ikke fornøyd med rettens avgrensning av saken. Retten skulle bare ta stilling til ambulansepersonellets oppførsel. Retten tok ikke stilling til påstander om rasisme og om Farah ble undersøkt godt nok før han ble forlatt av ambulansen.

– Jeg er ikke fornøyd med denne avgrensningen. Han burde vært tiltalt for å ha forlatt en tilskadekommet som han er pliktig til å dra omsorg for. Politiet burde ikke ha tatt det ut av tiltalen, sier Rudjord.

– Vi har ikke blitt enige om vi skal gjøre noe i forhold til Ullevål sykehus, sier Farah.

Han forteller at han nå klarer å slappe av, og legge saken bak seg.

Refset oppførselen

Avdelingsleder for ambulansetjenesten ved Ullevål sykehus, Bjørn Karr, sier til Dagsavisen at det er første gang han hører at Farah ønsker et beklagelsesbrev fra sykehuset.

– Jeg må si at det er leit at han ikke har oppfattet at vi har beklaget det som skjedde selv om en direkte beklagelse kom en uke senere. Men vi vil bidra til å rette opp alle misforståelser. Vi har vært opptatt av hans ve og vel hele veien.

Karr mener også at Ullevål ikke har gjort ambulansesjåførene til syndebukker, og heller fokusert på å belyse saken på en ordentlig måte.

Rettssaken kom i stand etter at Schjenken nektet å godta en bot på 6.000 kroner fra Spesialenheten for politisaker. De mente at ambulansesjåførene som offentlige tjenestemenn oppførte seg arrogant, avvisende og krenkende overfor den skadde Farah og flere vitner som sto rundt. Selv om retten karakteriserte uttalelsene Schjenken kom med om Ali Farahs tilstand og oppførsel som upassende, ble han frifunnet for utilbørlig opptreden.

Mer fra Dagsavisen