Innenriks

Jens kan miste LO-støtte

Fagforeningskjempen Jan Davidsen advarer Ap: Et ja til EUs tjenestedirektiv kan koste partiet nødvendig støtte fra fagbevegelsen i valgkampen til høsten.

Lederen av LOs klart største forbund og medlem av sentralstyret i Arbeiderpartiet, Fagforbundets Jan Davidsen, retter nå en klar advarsel til sitt eget parti. Dersom Ap kjører gjennom EUs tjenestedirektiv i regjeringen, på tross av sterk motstand fra Senterpartiet, SV og LO, vil det straffe seg i valgkampen neste høst.

– Det vil ha en påvirkning, fastslår Davidsen.

Da de rødgrønne vant stortingsvalget i 2005, var det mye takket være fagbevegelsens sterke mobilisering på grasrota rundt om i landet. I dag står motstanden mot tjenestedirektivet sterkt på lokalplan i fagbevegelsen.

– Det er et veldig sterkt lokalt engasjement i denne saken, og det er også der engasjementet ligger i en valgkamp, sier Davidsen.

Hvis Ap valser over fagbevegelsen i striden om tjenestedirektivet, utelukker ikke Davidsen at det vil få konsekvenser for valgkampen. Hans forbund har alene over 300.000 medlemmer.

– Ikke en lur strategi

Dagsavisen skrev i går at Ap ikke vil utsette striden om tjenestedirektivet til etter valget neste høst. Det ga nærings- og handelsminister Sylvia Brustad og statsminister Jens Stoltenberg Aps stortingsgruppe beskjed om onsdag. Og det er ingen tvil om at Ap vil si ja til direktivet, mens Senterpartiet og SV vil si nei.

Fagforbundets leder Jan Davidsen har liten forståelse for at Ap skal bruke sine ti statsråder mot de ni Sp- og SV-statsrådene til å presse denne saken gjennom.

– Det er ikke en lur strategi, sier Davidsen.

LO krever at regjeringen bruker reservasjonsretten mot direktivet med mindre Nærings- og handelsdepartementet kan garantere at direktivet ikke vil svekke norsk arbeidsliv. Hvis ikke LO får en betryggende avklaring, er det «veldig uheldig», mener Davidsen.

SV-nestleder Audun Lysbakken tror ikke regjeringen vil kunne innfri LOs betingelser for å akseptere tjenestedirektivet.

– I mine øyne er det relativt klart at regjeringen ikke kan stille noen garantier for den uro LO har. Da må konsekvensen bli at vi tar i bruk reservasjonsretten, sier han.

Regner med dissens

Etter det Dagsavisen erfarer regner man i Arbeiderpartiet nå med at Sp og SV vil ta dissens i denne saken. Når Ap likevel vil ha en avklaring, er det fordi de mener det er bedre å få denne saken ut av verden ganske raskt, enn å la den ligge der som en verkebyll helt fram til valget.

SV-nestleder Lysbakken har ennå ikke gitt opp håpet om at Ap vil lytte til LO.

– Det må være svært vanskelig for Ap å gå til Stortinget og be om støtte fra høyresiden i en sak LO er mot. Jeg håper i det lengste at Ap hører på fagbevegelsen. Hvis ikke har vi en veldig klar uenighet i regjeringen. Det er ikke sånn at SV og Sp er innstilt på å bøye av i en sak som vi mener er så viktig for norsk arbeidsliv. Vi har sagt at vi står sammen om dette, sier Lysbakken, som likevel ikke vil ta stilling til hvordan uenigheten vil komme til uttrykk.

Bekymret

Lysbakken er også bekymret for at Ap kan svekke fagbevegelsens vilje til å slutte opp om de rødgrønne i valgkampen neste høst.

– Det er ikke noe klokt av Ap å ikke ta hensyn til et så klart råd fra fagbevegelsen, sier han.

– Jeg har ikke opplevd noen annen sak den siste tida som engasjerer folk i fagbevegelsen mer enn denne. Så det er temperatur på grasrota. Det er viktig å ta den bekymringen på alvor. Fagbevegelsen er en veldig viktig partner for oss, sier Lysbakken.

Mer fra Dagsavisen