Innenriks

– Naturlig med en plan B

– Det sier seg sjøl at Stoltenberg ikke vil avslutte sitt politiske liv selv om regjeringen mister flertallet, mener Lars Sponheim.

Trass i at regjeringspartiene til stadighet gjentar at de ikke har noen plan B, skrev politisk redaktør i Dagsavisen, Arne Strand, i går at Jens Stoltenberg er innstilt på å danne mindretallsregjering av Ap alene dersom det rødgrønne flertaller faller. «Jens Stoltenberg er mer forberedt på å danne en ettpartiregjering enn jeg hadde forutsett», skriver Strand.

Opposisjonen mener imidlertid det er naturlig at Stoltenberg tenker slik, mindre enn ett år før valget.

– Ethvert menneske tenker muligheter, og det sier seg sjøl at Stoltenberg ikke vil avslutte sitt politiske liv selv om regjeringen mister flertallet, sier Venstre-leder Lars Sponheim.

– Men Stoltenberg har jo hele tiden benektet at det finnes en plan B?

– Når man sitter i regjering er det én regel som gjelder: Man spekulerer ikke i andre alternativer enn den regjeringen man har. Men det sier seg sjøl at Stoltenberg tenker gjennom hva han skal gjøre dersom flertallet faller, sier Sponheim.

Han tror de rødgrønne vil miste flertallet, og at det da er størrelsen på mindretallet som bestemmer hvilken regjering man får.

– Arbeiderpartiet må ikke bare bli det største partiet, de må også bli større enn Bondevik II-partiene til sammen, sier Sponheim, som ikke har tro på en Høyre-Frp-regjering.

– Det er tre alternativer før neste valg: Arbeiderpariet, Frp og en koalisjon av de gamle Bondevik II-partiene. Det er velgerne som bestemmer, men vi vil uansett få en ny situasjon til neste år, tror Sponheim.

Siv Jensen synes heller ikke det er noe rart ved at statsministeren vurderer andre politiske scenario.

– Men det hjelper ikke om Arbeiderpartiet blir det største partiet. Det blir underlig å klamre seg til makten om de ikke har et flertall i ryggen, sier Jensen.

– Mitt mål er å skifte ut denne regjeringen - også Stoltenberg. Men det er ekstremt prematurt å diskutere dette når det er så lenge til valget, mener Jensen.

Stoltenbergs regjeringskollega, samferdselsminister og Sp-leder Liv Signe Navarsete, medgir at Arbeiderpartiet kan komme til å overleve i regjering selv om det rødgrønne samarbeidet skulle strande.

– Det er valgresultatet som avgjør, men våre tre partier har en felles plan A og ingen plan B, sier Navarsete til ntb.

Mer fra Dagsavisen