Innenriks
På landet midt i byen
Frithjof Funder ville gjøre folk oppmerksom på at det finnes mange turmuligheter også i de bebygde områdene i hovedstaden. Det er det blitt bok av.
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Man trenger ikke dra til Marka for å finne grønne omgivelser og landlig vegetasjon. Oslo i byggesonen har et fabelaktig turveinett mange storbyer kan misunne oss, sier Frithjof Funder.
Han er forfatteren bak Oslo turveiguide, og leder av turveiutvalget i Oslo og Omland Friluftsråd. For fire år siden begynte han å lage en beskrivelse av hele turveinettet i Oslo, og gikk opp alle de 52 turveiene gjennom en sommer. Nå er resultatet utgitt i bokform.
Frodige Alna
Turnettet brer seg fra Lysakerelva i vest til Hvervenbukta i Oslo sør. Veiene er et alternativ til å komme seg fra det ene tettstedet til det andre uten bil i mest mulig i grønne omgivelser, forklarer Funder.
Funder har tatt med seg Dagsavisen til en tursti langs Alnaelva på Smalvollen. Her på den gamle beitemarka vokser ville blomster fritt. Funder opplyser om at selve ruten er hele 1,7 mil lang, og strekker seg fra Grønland Torg og opp til Stovner.
Dette er den lengste, og en av byens hyggeligste turveier. Turgåerne får oppleve mange naturidyller som her langs Alnaelva kombinert med industri- og kulturhistorie, sier Funder.
En time er nok
I tillegg til idyllisk landskap langs Alnaelva kan Funder friste med flotte høydedrag ved Nordtvedt gård, spektakulære turveier langs Lysakerelva, vakker utsikt fra Ekebergskråningen og frodige fossefall langs Akerselva.
Alle vet om Akerselva, men ikke alle vet hvor det er best å gå. Jeg har noen tips på lager i boka mi, skyter Funder inn.
Forutseende personer i Oslo og Omland Friluftsråd begynte i 1930- og 1940-årene å streke opp traseer på Oslokartet for å skåne de grønne lungene for bebyggelse. Tanken var at man fra all tettbebyggelse nede i byen skulle få bilfrie traseer i grønne omgivelser.
Det tjener Oslo kommune til stor heder at de var så framsynte. Vi kan takke dem for at vi i dag har så mange attraktive stier i byen, sier han og titter utover blomsterenga. Han bemerker at enga har fått lov til å stå i fred til tross for industribebyggelser bare et steinkast unna.
Han understreker at det ikke trengs mye planlegging for å nyte Oslos natur.
Om du ikke har tid til dagstur, sett gjerne av en times tur på kvelden enten det er med hunden eller barna. Det er en fin måte å holde seg i form på, bemerker Funder.
Tre fine turer
"Langs Lysakerelva: Spektakulær tur trekvart mil langs strekket fra fjorden ved Lysaker og Sollerud opp til Bogstadvannet.
"Langs Ekebergskrenten fra Gamle Oslo: Gode gangveier og stier med utsikt over Gamle Oslo, byen og fjorden.
"Rundt Østensjøvannet: Et næringsrikt vann med rikt fugle-, dyre- og planteliv.
Kilde: Oslo turvei guide