Innenriks

– Æ å'n Bush

Hun er Norges yngste folkevalgte leder.

– Vi hadde lenge lurt på hvilken bydel som kom til å bli Florida – vippestaten – i bydelsvalget. Og så ble det oss. Så det e no æ å'n Bush, da, sier Torunn Kanutte Husvik (Ap).

I fjor høst ble hun altså leder for St. Hanshaugen bydelsutvalg, til tross for at de borgerlige partiene fikk 51,6 prosent av stemmene. På grunn av forholdstallsprinsippet som mandatfordelingen blir regnet ut etter, fikk Ap, SV og Rødt likevel 8 av 15 plasser i bydelsutvalget (BU).

Dermed ble Husvik Norges yngste folkevalgte leder, i en alder av 24 år.

BU-leder over natta

Trondheimsjenta hadde takket ja til å være listetopp for Arbeiderpartiet på St. Hanshaugen. Det er tradisjonelt en Høyre-bydel, men Husvik kunne godt tenke seg å prøve ut det politiske håndverket i opposisjon noen år.

– Jeg merket det valgdagen. Det var en positiv stemning. Lokalavisen hadde hele tida hatt fokus på to menn, kandidatene fra Høyre og SV. Men plutselig ble St. Hanshaugen Florida, og vi vant, sier hun enkelt.

– Du var 24 år og hadde blitt BU-leder over natta. Hva tenkte du da?

– Det er jo bare å ta oppgaven når den kommer. Heldigvis har jeg vært møtende vara i fylkestinget i Sør-Trøndelag. Uten den erfaringen hadde jeg vært «lost».

Dongeriskjørt og joggesko

– Får du reaksjoner på at du er så ung?

– Ja, mange. Når jeg er ute på besøk sier folk «er det du som kommer» med overrasket stemme. De venter seg en mann i dress, men får en ungdom i dongeriskjørt og joggesko. Forgjengeren min er en mer formell og rolig type, mens jeg er ei halvhyper gladjente. Men alle skal ikke inn i ordførerformen, mener Husvik.

Hun forteller at politiske motstandere hele tida spiller kortet om uvitenhet og manglende erfaring.

– De vet å fortelle at de «har drevet med dette halve livet», men det har jeg også, sier Husvik bestemt.

Hun ble med i AUF før hun fylte 13 år, og har jobbet i miljøbevegelsen, solidaritetsbevegelsen og i Nei til EU, hvor hun nå er nestleder. Hun har dessuten utdanning fra både universitet og høyskole.

– Mange undervurderer ungdom, og som ung politiker føler du at du må lese mer enn andre for å bli tatt på alvor, sier hun.

«Hører hva du sier»

Åtte prosent av norske folkevalgte er under 30 år. I bydelsutvalget på St. Hanshaugen er det halvparten.

– Vi er det yngste folkevalgte organet i landet. Men det bor mange studenter og unge mennesker på St. Hanshaugen, så det speiler demografien bra, mener Husvik.

Hun er brennende opptatt av hvordan man skal få flere unge inn i politikken.

– Andelen på åtte prosent har vært fast lenge, selv om rekrutteringen av ungdom går opp. Det betyr at ungdom sjelden får en sikker plass på listene. De plassene er reservert for dem med lang og tro tjeneste, sier hun indignert.

– Hva er mest utfordrende med å være BU-leder?

– At jeg må tenke økonomi og si det som er så kjipt å høre, nemlig at «jeg hører hva du sier og jeg liker forslaget, men vi har ikke penger». En annen utfordring er å holde tilbake reaksjonene mine. Jeg kan ikke raljere mot motstanderne lenger. Jeg får heller roe meg ned og tenke: De har heldigvis ikke flertall.

FIRE FASTE SPØRSMÅL

– Hva er din politiske hjertesak?

– Skolehelsetjenesten og barns helsetilbud. Det har større ringvirkninger enn vi tror.

– Hvor er du om 10 år?

– Da sitter jeg på et lærerrom i tillegg til at jeg er aktiv i lokalpolitikken. Det er dyrt å bo på St. hanshaugen, men man skal aldri si aldri... kanskje bor jeg her ennå.

– Hvordan ser ditt drømmesamfunn ut?

– Der betaler alle 5-10 prosent mer skatt! Til gjengjeld er det gratis kollektivtilbud og kulturtilbud, og man slipper å stå i kø for å få barnehageplass, sosialhjelp og sykehusbehandling.

– Velg deg en ministerpost?

– Jeg kunne tatt alt utenom f-postene fornying, fiskeri og forskning. Helst ville jeg vært miljø- og kulturminister. Da hadde jeg hatt både store utfordringer og en artig hverdag. Jeg ville fått fortgang i regnskogmilliardene og satt i gang flere kvinneprosjekter innen film.

Mer fra Dagsavisen