Innenriks

Stadig flere barn hos én forelder

Ett av fire barn bor med én forelder, og det blir stadig flere av dem. I går la Barnelovutvalget fram et forslag som skal gjøre livet lettere for barna.

Forslagene angår 272.250 norske barn. Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt (Ap) mener det trengs endringer i barneloven for å dempe konfliktnivået i skilsmissesaker.

– Det er sterke følelser etter et brudd, og da er vårt mål at barnet skal få god kontakt med begge foreldrene, sa Huitfeldt etter overrekkelsen.

Flytteforbud

Barnestatistikken viser at 25 prosent bor hos bare én av foreldrene. Det er en økning på 2 prosent fra 2001, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.

Barnelovutvalget har blant annet sett på behovet for å sikre barn bedre kontakt med begge foreldrene etter et samlivsbrudd.

Ett av forslagene er et «flytteforbud». Det skal bli vanskeligere for en fraskilt mor eller far å flytte langt vekk fra barnets andre forelder. Begge foreldrene må være enige for at flytting med barnet skal kunne skje. Ved uenighet skal flyttingen kunne prøves rettslig.

Ny samværsfordeling

Andre sentrale forslag er:

  • Endre samværsnormen. Det foreslås at foreldre som avtaler «vanlig samværsrett» skal omfatte totalt fem overnattinger per 14 dager. Antall ferier blir også utvidet fra sommerferie til også å omfatte høst- og vinterferie.
  • Foreldrene står fritt til å avtale den bostedsløsning, for eksempel delt bosted, som passer dem og barnet best.
  • Endre helsehjelpregler. Det skal være nødvendig med godkjenning bare fra én av foreldrene når barnet trenger helsehjelp.

– Styrker farsrollen

I dag bor de fleste barna med mor etter samlivsbrudd. Under fire prosent av barna bor bare med far.

Da Sidsel Tallaksen og Geir Moum gikk fra hverandre, sørget de for at datteren Trine var like mye hos begge. Tallaksen er svært fornøyd med forslagene som er fremmet.

– Fraskilte mødre har hatt altfor lett kunnet dra av gårde med barnet uten godkjenning fra far. De nye forslagene styrker fars posisjon, og det er bra. Det er viktig at far har kontakt med barnet sitt, mener Tallaksen.

Misfornøyd med forbud

Aleneforeldreforeningen mener derimot at forslagene går altfor langt. Foreningen reagerer spesielt på «flytteforbud»-forslaget som den mener vil bidra til å øke konfliktnivået.

– Det er mange årsaker til at foreldre flytter. Det kan være ny jobb, utdanning, nettverk, nye forhold etc. Det er omtrent like mange kvinner som menn som flytter etter et samlivsbrudd, sier leder Stig Rusten.

– 85 prosent av aleneforeldre er kvinner. En innføring av flytteforbud vil i de fleste tilfeller medføre at far kan flytte hvor han vil, mens mor er avhengig av fars velvilje og samtykke, mener han.

Foreningen misliker også forslaget om at domstolen skal kunne idømme delt bosted for barna der foreldrene er i dype konflikter.

En proposisjon vil tidligst bli sendt Stortinget våren 2009.

Mer fra Dagsavisen