Innenriks

Forsikrer seg mot helsekø

Stadig flere kjøper privat helseforsikring. I Finansnæringens Hovedorganisasjon har nær 75 000 tegnet en forsikring som skal garantere rask behandling.

Mens det ropes om krise i den offentlige helsesektoren, kan den private sektoren juble over en helsetjeneste i sterk vekst. 74.435 nordmenn er per i dag dekket av privat helseforsikring hos medlemmene i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) – en økning på 77 prosent det siste året.

– Utviklingen går i retning av at bedrifter nå i større grad enn før tegner en forsikring til alle ansatte, og ikke bare noen få nøkkelpersoner. Privat helseforsikring garanterer deg rask behandling, og så lenge det er lange køer i det offentlige vil denne sektoren bare fortsette å vokse, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i FNH.

Falsk trygghet

Vertikal Helseassistanse, som tilbyr helsetjenester til bedrifter, organisasjoner og kommuner, har i dag totalt 56.947 kunder. Av disse er 10.471 private. Medisinsk direktør Vidar Arnulf mener den offentlige helsekøen for personer med kreft og hjerteproblemer begynner å bli faretruende lang.

– For første gang ser vi at ventetiden for alvorlige sykdommer øker i det offentlige, ved at vi har begynt å sende flere pasienter for kreft og hjertebehandling til utlandet, sier Arnulf.

Han mener det er blitt mer akseptert for bedrifter å kjøpe forsikring til sine ansatte, i tillegg til at folk ikke vil stå i kø og vente på behandling når de blir syke.

– Vi har en tradisjon i Norge for at helsevesenet skal være offentlig, og det ligger en innebygd skepsis til private helseforsikringer. Men vi ser at tilliten til den offentlige helsesektoren svekkes, og likeså motforestillingene til å benytte private tjenester, sier Arnulf og legger til:

– Kjøp av privat helseforsikring kan også være et tveegget sverd, fordi det kan gi deg en falsk trygghet. Over 90 prosent av diagnosene som rammer deg må du til utlandet for å få privat behandling for, og det kan innebære blant annet en bakterierisiko.

Ikke et supplement

Blant 1.000 ansatte hos Norske Shell har man erfart at privat helseforsikring har bidratt til å redusere sykefraværet.

– Vi har flere konkrete eksempler på at folk kommer tidligere tilbake fordi de har fått rask behandling. Det offentlige helsevesenet er gode til å prioritere de som er sykest, men de som venter på en kneoperasjon må stå lenge i kø, og det er der den private helseforsikringen kommer inn i bildet, og blir et viktig supplement til det offentlige, sier personaldirektør Tor Petter Gulbrandsen.

Førsteamanuensis Astrid Louise Grasdal på institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen synes det er vanskelig å se at den private helsesektoren på sikt vil fungere som et supplement, men snarere gå på bekostning av kvaliteten til det offentlige.

– Når det blir en økende etterspørsel etter private helseforsikringer, er det nærliggende å tro at helsepersonell går dit hvor de får best lønn, som antakelig vil være i den private sektoren. Dette scenario kan på sikt forsterke sosiale helseforskjeller, sier Grasdal.

Mer fra Dagsavisen