Innenriks

Dyr og farlig ferieutfart

Norske bilister krasjer i utlandet for over 100 millioner kroner i året. Les her hvor ulykkene skjer.

Dette viser nye beregninger utført av forsikringsselskapet TrygVesta.

– De fleste trafikkuhellene i utlandet medfører småskader, men det er også en god del alvorlige ulykker. Jeg vil derfor gi alle som skal på bilferie et livsviktig tips, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobil-Forbund (NAF).

– Notér blodtypen din på en lapp som du klistrer fast til førerkortet.

6.500 ulykker

Mandag kunne Dagsavisen opplyse at utlendinger hadde skylden for nær 20 prosent flere kollisjoner på norske veier i fjor enn året før. Men norske bilister har likevel ingen grunn til å briske seg.

Årlig er rundt 1.200 av TrygVestas kunder innblandet i trafikkuhell utenfor Norges grenser. Ut ifra forsikringsselskapets markedsandel tilsier dette totalt sett over 6.500 trafikkuhell med norskregistrerte biler på utenlandske veier i året. Og for dem som er forsikret i TrygVesta, skjer altså hele 52 prosent av disse uhellene på svenske veier.

– Vinningen kan fort gå opp i spinningen om du ikke er oppmerksom og kjører fornuftig, er advarselen fra skadesjef Einar Brenna til de mange som reiser på handle- og ferietur til Sverige.

Livsfarlig autobahn

Men det er også mange nordmenn som havner i trafikkulykker i Danmark, Finland og Tyskland.

– Nesten hvert eneste år blir norske bilister drept i utlandet, forteller Engebretsen.

– I den anledning vil jeg også gi et annet livsviktig tips. Hvis du får motorstopp på autobahn i Tyskland og må kjøre ut på veiskulderen, så hopp ut av bilen og over autovernet så fort som mulig. Det hender det kommer lange rekker med vogntog og hvis noen vil forbi, kan det skje at bakerste vogntog legger seg ut på siden. Da er det ikke gitt at sjåføren i det vogntoget oppdager biler som står stille på veiskulderen.

Allerede i trøbbel

NAF har allerede fått rapporter om norske feriebilister i trøbbel.

– De første meldingene kom den første uka av mai. Bilturisme i utlandet er i ferd med å bli et omfattende helårsfenomen. Vi hører jevnlig om skoler som forteller om foreldre som vil at ungene skal få fri utenfor ferietiden, opplyser Engebretsen.

Samtidig reiser norske bilturister til stadig nye land. Det bærer også TrygVestas statistikk preg av.

– Flere og flere drar til Øst-Europa. Men det å reise i land med en bil som normalt ikke selges der, innebærer også utfordringer. Hvis en del ryker da, kan det bli problematisk å få tak i en ny.

Mer fra Dagsavisen