Innenriks

Advarer mot sexkjøplov

– Vi registrerer at stadig flere ønsker forbud og at grunnen til dette ofte er at prostitusjonen har blitt synligere i gatebildet sier Arne Randers Person fagkonsulent i ved PRO-senteret.

– I tillegg har mange fått med seg Sveriges suksesshistorie som har blitt solgt inn ganske så aggressivt de siste årene.

Person mener at den svenske sexkjøploven er en symbollov der verdien ligger i intensjonen bak.

– Men noen vil alltid måtte betale en høy pris for slike symboler sier han.

Ikke sikre tall

Etter at Sverige innførte forbud mot kjøp av sex i 1999 forsvant all den synlige gateprostitusjonen men mye har etter dette forgått fra leilighetsbordeller. I løpet av den siste tiden har imidlertid gateprostitusjonen igjen kommet tilbake.

– Noen år etter 1999 var den på omtrent 50 prosent av det den var før den nye sexkjøploven forteller Annika Borg sjef for Socialtjänstens prostitusjonsgruppe i Stockholm til den svenske avisene Dagens Nyheter.

– De siste årene har vi sett en gradvis økning og vi er vel nå oppe i 70 prosent av tidligere nivå mener hun.

Borg antar at omtrent 225 kvinner prostituerer seg på gatene i den svenske hovedstaden. Hvor mange som driver bordellvirksomhet selger sex på hoteller og dansetilstelninger finnes ingen sikre tall på.

Skuffet

– At SV gikk inn for kriminalisering det skuffet stort sier Janni Wintherbauer fra i Pion de prostituertes interesseorganisasjon i Norge.

– Nå holder de på i Arbeiderpartiet også og det er synd.

Hun antar at det er den svenske modellen som blir valgt også i Norge og den har Wintherbauer ikke mye til overs for og karakteriserer den som en lov som gjør at de «fine» borgerne kan gå rundt i gatene uten å se noe ubehagelig.

– Men de bør tenke på de jentene ofte fra Øst-Europa som sitter innelåst uten kontakt med andre enn bakmannen sin sier hun.

– Renovasjon

Trine Skei Grande nestleder i Venstre advarer regjeringen mot å kriminalisere sexkjøp.

– Jeg håper virkelig at statsråden klarer å stå imot presset for å kriminalisere. Jeg blir opprørt over denne måten man ønsker å takle et samfunnsproblem på – ved hjelp av straffeloven.

Grande karakteriserer et eventuelt forbud mot sexkjøp som en renovasjonsteknikk og trekker fram at ingen av dem som jobber med eller er prostituerte selv tror at en slik lov fører noe godt med seg.

– Det eneste som kommer til å skje er at bakmennene får mer makt og at kvinnene mister sine allierte i politiet mener hun og oppfordrer heller til bedre tilrettelagte sosiale systemer som kan hjelpe de som vil ut.

Mer fra Dagsavisen