Innenriks

Mafiatilstander i utelivsbransjen

Dette er noen av konsekvensene den stadig tøffere konkurransen utestedene ihovedstaden fører med seg. Samtidig inviterer regelverket til å ta i brukmuligheter som hindrer myndighetene kontroll og innsikt i selskapene.

Økokrim advarer

Useriøse aktører oppretter rene postkasseselskaper i England og driverdisse i Norge som «Norsk avdeling av utenlandsk foretak» (NUF). Dermedunngår de Norges krav til aksjekapital og revisorplikt.

– Vi ser stadig oftere at personer med en tvilsom forhistorie registrererselskaper iblant annet England for så å drive i Norge. Dette er en trendog omfatter alle typer selskaper advarer leder for bedrageriteamet hosØkokrim førstestatsadvokat Arnt Angell.

Advokat Johan Ratvik fullførte nylig sitt verv som bostyrer for konkursen iselskapet Mamo Productions. Selskapet skulle drifte utesteder og bleregistrert i England og deretter drevet i Oslo av Mohamed Ahssain.

Som Dagsavisen omtalte i går avdekket Ratvik at Ahssain hadde begåttstraffbare lovbrudd på moms og regnskapslovverket.

Den erfarne konkursadvokaten mener det er grunn til å frykte at flereselskaper bak utesteder i Oslo vil velge denne registreringsformen og athensikten kan være å vanskeliggjøre innsyn og kontroll.

– Engelskregistrerte NUF-selskaper har vært mye brukt innenforbyggebransjen med stadige konkurser. Nå kan de se ut til å være på fullfart inn i driftsselskaper bak utesteder også sier Ratvik til Dagsavisen.

Røde varsellamper

I England kan man opprette og registrere et selskap med kun 15 euro iaksjekapital mens det kreves en aksjekapital på 100.000 kroner for åopprette et selskap i Norge. Ved å registrere selskapet i utlandet unngåreierne også revisorplikt i Norge dersom årlig omsetning er mindre enn femmillioner kroner. Ordningen er i dag fullt lovlig.

– Selskapenes tilknytning til England består i mange tilfeller bare av enpostkasse der mens hele driften foregår her sier kontrollsjef ved Oslofylkesskattekontor Trond Aas til Dagsavisen.

Han sier de røde varsellampene nå blinker kraftig i forhold til useriøsesmuligheter til å vanskeliggjøre kontroll.

– Denne registreringsformen gir store muligheter for useriøse som skal driveover kort tid bare for å ta ut penger for så å oppløse selskapet medminimale omkostninger sier Aas.

– Bruker stråmenn

Selskaper bak mange av Oslos utesteder skifter eiere hyppig ifølgekontrollsjefen.

– Vi ser ofte at de går konkurs og at det er gjort disposisjoner som gjørat skattemyndighetene sitter igjen med svarteper. Så ser vi at de sammepersonene oppretter et nytt driftsselskap. Når disse personenes navn blirbelastet kjøper de bare opp navnet til en eller annen person og putterstråmenn foran seg sier Aas.

Også han frykter at bruken av utenlandsregistrering vil bre om seg i Oslo itiden som kommer og gjøre det enda vanskeligere å kontrollere atrestauranter og utesteder drives lovlig.

– De som vil drive useriøst finner stadig nye veier. Vårt tilsvar til denøkte bruken av NUF-registrering av selskaper som står bak utestedene er åprioritere disse når vi velger selskaper som vi vil kontrollere i framtidensier Aas.

Mer fra Dagsavisen