Innenriks

Gateslagene som forsvant

Steilende hester, batonger og en politimester med tilnavnet Jern-Willy. Oslos gater har ikke alltid vært like rolige.

København, Paris og flere andre europeiske storbyer har hatt voldsomme opptøyer mellom marginaliserte ungdomsgrupper og ordensmakten de senere år. Sist gang Oslo opplevde noe som var i nærheten var i 2003 da noen hundretalls demonstranter vandaliserte Oslo Rådhus etter at kommunepolitikerne truet med å kaste ungdommene ut av Blitzhuset.

Gatekamper

Da norske blitzere torsdag ettermiddag demonstrerte utenfor den danske ambassaden ble det kastet maling og noen snøballer mot politiet. På 1970- og 80-tallet var det derimot flere regelrette gatekamper mellom norske ungdomsmiljøer og ordensmakten særlig under perioden med Willy Haugli (Jern-Willy) som politimester i Oslo. De siste årene har det derimot gått forholdsvis fredelig for seg.

– Noe skyldes at vi er et lite land med høy velferd og lav arbeidsledighet sier sosialantropolog Viggo Vestel ved Norsk institutt for forskning om oppvekst velferd og aldring (NOVA).

Han tror likevel det ikke er hele forklaringen.

– Både politiet og ungdomsmiljøene har nok roet seg litt sier Vestel.

Han er forbauset over at opptøyene i Danmark har vært såpass store men er ikke overrasket over at ungdommene reagerer.

– Når politikerne kaster ut ungdommer som over tid har bygd opp et fellesskap må man regne med visse reaksjoner sier Vestel.

Opptøyer 1. mai

Johan Fredriksen er leder for fellesoperativ seksjon i Oslo politidistrikt. Da han var ung og nyutdannet politibetjent på slutten av 1970-tallet var demonstrasjonene i Oslo langt større enn i dag. Spesielt 1. mai var i flere år preget av voldsomme opptøyer og Fredriksen sier politiet fryktet dette var i ferd med å bli en tradisjon her til lands.

– Stort sett måtte alt vi hadde av politiressurser delta og ofte førte opptøyene til skader både på demonstranter og politifolk sier Fredriksen.

Han mener politiets endrede holdning til ungdomsmiljøene er noe av årsaken til nærmest fravær av opptøyer i Norge.

– Nå satser vi på dialog på et så tidlig tidspunkt som mulig. Tidligere var politiet mer tilgjengelige for konfrontasjon under demonstrasjonene. Det oppsto lett to fronter sier han.

Det er likevel ikke bare politiets fortjeneste at demonstrasjoner er roligere nå enn for noen tiår siden påpeker han.

– Ungdommen viser en større grad av ansvarlighet sier Fredriksen.

– Kan blusse opp

Viggo Vestel ved NOVA utelukker ikke at det kan bli sammenstøt mellom Blitzmiljøet og politiet i framtiden.

– Hvis politikerne kaster ungdommene ut av Blitzhuset kan det fort bli månelyst i Oslo sier han.

Dagsavisen besøkte Blitzhuset i går for å få kommentarer til opptøyene i København men ble kastet ut etter få minutter. Ingen ville uttale seg til pressen.

Mer fra Dagsavisen