Innenriks

Et skjebnesvangert drap

Et bursdagsselskap i hovedstadens hardtslående kokainsniffendetorpedomiljø endte med at en av gjestene dro fra festen hentet et våpen ogavfyrte seks skudd gjennom en tjukk ytterdør 7. februar 2004. WilliamEllingsen (28) var sistemann som hadde kommet seg på innsiden og ble truffeti halspulsåren. 34-åringen som skjøt ble dømt til 12 års fengsel fordrapet skyldte på nødverge fordi han var blitt banket opp tidligere påkvelden – og anket dommen.

Mens Toskas bestevenn ble drept i en trappeoppgangi Oslolå «Tjukken»sjøl på sofaen og pimpet øl så på film og la ransplaner – aleine irekkehuset sitt i Sandnes. Dagen etter hørte Toska på nyhetene at avdøde var28 år og hadde vært siktet i «Skrik»-saken ti år tidligere. Da gikk det oppfor ham at det var hans aller beste venn som var blitt skutt vekk.

«Williams bortgang satte plutselig hele livet mitt i en nydimensjon. Uka etter at William var gravlagt gjorde jeg noen skjebnesvangrevurderinger som endte med ranet i Stavanger» skriver David Toska i dagbokasi. Bare helga før hadde William Ellingsen besøkt Toska. Der skal han hadeltatt i et mislykket og avbrutt ransforsøk mot Nokas.

Dagene etter Ellingsens begravelse tenkte David Toska ut en helt nyog ambisiøs ransstrategi. En gigantisk gruppe av personer skulle ta kontrollover deler av Stavanger sentrum. Toska ville ha like mange vaktposter utesom personer inne i pengesentralen til å plukke penger og han ville brukeslegge og rambukk til å komme inn gjennom vinduet som ikke engang haddegitter. Alle ranerne skulle ha på seg hvite sørgebånd for å hedre WilliamEllingsen.

Ellingsen ble frikjent for «Skrik»-tyveriet som hans nære venn PålEnger ble heleridømt for. Han hadde noen innbruddsdommer men fleresiktelser for spektakulære ran er blitt henlagt – blant annetbankboks-brekket sammen med David Toska på Bryn i 2000 – gjennomført av enorganisasjon Toska kalte «Askeladden».

I Borgarting lagmannsrett vil vi få høre om et brutalt torpedomiljøverken Toska eller Ellingsen var en del av men hadde nytte av å kjenne. Somda de truet Schibsted-arving Harald Undrum til å betale tilbake femmillioner kroner han hadde kausjonert for – for bedrageridømte Thomas Øye.Lånet er fremdeles ikke innfridd.

På Grefsen kirkegård ruver en byste av William Ellingsen.Et minnesmerke over en elsket ektemann firebarnspappa og lojal venn. Sinkone traff han i Costa Rica der han selv ble fengslet i en kokainsak påslutten av 90-tallet. Ellingsen greide å betale seg ut av fengselet oggjorde seg legendarisk da han ble smuglet ut av landet gjennom jungelen.