Innenriks

Frp-politikere oftest straffedømt

28 politikere straffet for lovbrudd

En gjennomgang av saker som er skrevet om i media de siste seks årene viserat minst 28 personer med verv i politiske partier har brutt loven. Da har viikke regnet med alle som er anmeldt saksøkt siktet eller tiltalt hvilketville gitt et mye høyere tall.

De groveste forbrytelsene som politikerne er dømt for er drap overgrep motbarn spritsmugling og vold. Det er bare uker siden en Ap-politiker tilsto åha forgrepet seg på flere gutter mellom 13-15 år.

Andre har fått mindre riper i lakken for eksempel KrF-politiker Lars Risesfartsbot og Venstre-nestleder Olaf Thommessens bot for svart arbeid.

Det er politikere i partier både fra høyre- og venstresiden som begårlovbrudd. Høyre er det eneste store partiet som ikke er representert pålisten.

Partiet med flest lovbrytere er Frp. I løpet av de siste seks årene er 12Frp-ere dømt for alt fra drap til underslag. Til sammenligning er fempersoner fra Ap dømt mens det er tre fra KrF.

«Fullstendig useriøst»

Frp-ledelsen mener at det er medienes skyld at Frp-erne kommer så dårlig ut.

– Det er vårt bestemte inntrykk at media skriver mer om Frp-ere som gjørkriminelle ting enn om andre partiers representanter som gjør noekriminelt. Det henger sammen med journalistenes politiske sympatier. Jegsynes derfor det er fullstendig useriøst og amatørmessig å bygge enundersøkelse på de saker som er omtalt i media sier Geir Mogeneralsekretær i Frp.

Frp har retningslinjer for hvordan det skal forholde seg når partimedlemmerblir dømt for kriminelle forhold men det er ingen automatikk i at personenblir ekskludert.

– Det er en individuell vurdering fra sak til sak sier Mo.

Han tror ikke det er mulig å unngå at folk med kriminell bakgrunn melder seginn i partiet.

– Det er ingen krav til vandelsattest for å engasjere seg i et parti. Ingenpartier eller organisasjoner kan finne ut om en person er straffedømt førvedkommende blir medlem. Dessuten bør det være sånn at de som har gjort oppfor seg må kunne være samfunnsborgere og engasjere seg politisk sier Mo.

En av de mest omtalte lovbryterne i Frp Martin Schanche ville ikkekommentere hans svingslag mot en Ap-politiker i 2003 til Dagsavisen.

«Må ha tillit»

KrF har fått tre av sine politikere dømt de siste seks årene. Spesielt i2003 blåste det rundt partiet. Da ble en politiker tatt for medvirkning tildrap og en annen innrømmet seksuell trakassering.

– Vi hadde et tøft år i 2003 med saker som fikk stor oppmerksomhet i media.De sakene gjorde at vi ble mer bevisst på at dette kan skje. Vi evaluertepartiets retningslinjer og forbedret disse sier Inger Helene Venåsgeneralsekretær i KrF.

Hun tror at folkevalgte trenger stor tillit for å kunne gjøre jobben sin.

– Vårt parti er i utgangspunktet åpent for alle men når du skal værefolkevalgt for oss så er det et tillitsspørsmål. Å være folkevalgt er enhelt spesielle oppgave. Det krever at du har en vandel som er i tråd med dentilliten som er vist sier Venås.

Mer fra Dagsavisen