Innenriks

Fingeravtrykk inn i passene neste år

Datatilsynet er skeptisk til lagringen av fingeravtrykk i passene. Tilsynet er redd for at avtrykkene kan avleses av uvedkommende kopieres elektronisk og utnyttes.

– Vi vil se dokumentasjon som viser at sikkerheten blir ivaretatt godt nok sier Ove Skåra informasjonssjef i tilsynet.

Lite valg

Politidirektoratet må få klarsignal fra Stortinget for å sette den nye passversjonen i produksjon. Anbudsrunden på de nye apparatene som skal registrere bilde signatur og fingeravtrykk er helt i sluttfasen og Politiets data- og materielltjeneste regner med å velge leverandør i løpet av denne måneden.

Rent formelt er det Stortinget som må vedta at fingeravtrykk skal inn i passene men i virkeligheten har Norges lovgivende forsamling lite valg. Fingeravtrykk i pass er på vei inn som en internasjonal standard. ICAO FNs organisasjon for sivil luftfart har vedtatt å kreve såkalte biometriske pass med fingeravtrykk når man skal fly. I tillegg har EU vedtatt at alle land innenfor Schengen-samarbeidet må ha biometriske fingeravtrykkspass innen utgangen av 2009.

Åpner for iris

Siden 1. oktober i fjor har norske myndigheter utstedt pass med en biometrisk mikrobrikke etter at USA krevde mikrobrikke for å slippe inn i landet uten utstedt visum. Biometri betyr måling av biologiske mønstre for eksempel fingeravtrykk.

I biometribrikken ligger alle personopplysninger som også er skrevet i passet innehaverens signatur og passbilde. Fra neste år er altså planen at også fingeravtrykket til en av fingrene til den som eier passet skal ligge i brikken.

Vedtaket i ICAO åpner opp for lagring av passinnehaverens irismønster i biometribrikken. Øyets iris er unikt for hvert enkelt menneske. Skanning av iris er i dag tatt i bruk som adgangskontroll hos flere større bedrifter i USA.

Irisskanning ligger egentlig noen år fram i tid men terrorhandlinger og – planer kan framskynde innføringen tror ekspertene.

Ikke dyrere

De nye passene vil se akkurat ut som de som utstedes i dag. Mikrobrikken vil imidlertid ha utvidet minnekapasitet. Ifølge Politiets data- og materielltjeneste vil ekstrakapasiteten bare koste noen kronestykker ekstra. Lite tyder derfor på at morgendagens pass vil bli dyrere fordi kostnadene går opp.

Med politiets nye utstyr slipper alle som skal ha pass å ta bilde hos fotograf eller i fotoboks. Politiet tar bildet selv digitalt.

– Vi tror at færre bilder dermed blir forkastet fordi de ikke oppfyller de formelle kravene sier Bernt Lingaas prosjektleder for biometriske pass hos Politiets data- og materielltjeneste.

Med det nye utstyret blir signaturen skrevet inn elektronisk på en tegneplate omtrent samme system som en del banker har ved skrankene sine. Fingeravtrykket blir skannet inn ved at fingeren legges rett på skanneren.

Forutsatt at Stortinget vedtar fingeravtrykk i passet kan noen av de største politikamrene utstede de nye biometriske passene allerede på nyåret ifølge Lingaas.

Har du gammel type pass som løper ut om åtte-ni år trenger du ikke nytt pass. Internasjonale overenskomster sikrer at alle «gammeldagse» pass kan brukes til de utløper.

Mer fra Dagsavisen