Innenriks

– Dropp Oslo dra til Bergen

Jens A. Riisnæs omtales som Norges mest bereiste mann og er også kjent som reiseguru for NRK. Han mener man ikke under noen omstendighet bør lokke turister til å overnatte i hovedstaden med mindre de skal ut på lange turer i Norges land.

– Oslo er den eneste byen i OECD-landene der store deler av byen ser ut som Øst-Europa før jernteppets fall sier reiseguruen til Dagsavisen.

For øvrig synes han den egentlige hovedstaden i Norge er Bergen.

– Ingen severdighet

– I stedet for å promotere Oslo bør regjeringen lage et eget distrikts- og reiselivsdepartement sier Riisnæs.

– Bør vi legge ned Visit Oslo?

– Ja absolutt.

– Blir turistene lurt hvis de blir lokket til Oslo?

– Ja selvfølgelig blir de lurt og vi lurer oss selv. Oslo tilhører den lille minoriteten hovedsteder som ikke er noen severdighet i seg selv som de andre nordiske byene sier Riisnæs.

Han mener videre myndighetene gjør rett i å ikke spytte inn særlig mye penger i markedsføring av Oslo sammenlignet med hva Stockholm og København får.

Oslo blir heller ikke akkurat rost i skyene av alle reiseguider og havnet på den britiske forfatteren Adam Russ anti-reiseguide «101 places not to visit». Lonely Planet er mer balansert.

– Oslos befolkning er satt og byen er på ingen måte vakrest i Skandinavia men den er jordnær og har mye å by på.

The Rough Guide skriver blant annet:

– Karl Johan begynner dårlig med lugubre butikker og narkomane i grupper. Restaurantene er dyre ikke minst på grunn av alkoholprisene men man får sjelden et dårlig måltid.

Fodor's Scandinavia skryter av Oslo.

– Urban og sporty. Hvilke andre byer har T-bane til skogen eller innsjøer og turstier innenfor bygrensen?

– Oslo er fantastisk

Sherry Skagestad fra Canada har sett mange hovedsteder i verden og kjenner seg overhodet ikke igjen i slakten av Oslo. Dagsavisen møtte henne i havneområdet ved rådhuset.

– Oslo er fantastisk! Offentlige transport er mye bedre enn i mange andre byer. Mye er gratis og Oslo er veldig barnevennlig smiler Skagestad.

– Det er dobbelt så dyrt her som hjemme men kvaliteten er god fortsetter hun. Hun fant kjærligheten i en nordmann som utvandret til Canada og har vært flere ganger i Norge. Denne gangen bor familien i Ski og har vært på tre dagsturer til Oslo.

Guttene fikler med et stort tretroll ved en suvenirbutikk.

– Noen troll har sju hoder forteller Erik (5).

Han har fortsatt litt jordbær rundt munnen etter bærplukkinga tidligere på dagen.

– Det beste med Oslo er sjøen og alle båtene synes storesøster Sonja.

Mer fra Dagsavisen