Innenriks

Stortinget innvilges 6-timers arbeidsdag

Dagsavisen kan i dag avsløre at politikerne på Stortinget vil innvilge seg kortere arbeidsdag.

Etter regjeringsskiftet har stortingspolitikere klaget til regjeringen på at de har for lite å gjøre fordi statsrådene har sendt fra seg så få saker fra sine departementer. Representantene har rett og slett fått problemer med å fylle dagene på Stortinget med meningsfylte aktiviteter.

Etter det Dagsavisen erfarer har Stortingets presidentskap derfor satt i gang en utredning med sikte på å korte ned dagene for parlamentarikerne. Ifølge et hemmelig notat Dagsavisen har fått tilgang på legges det opp til en fleksibel 30 timers uke. Det er tenkt at de folkevalgte skal være del av en forsøksordning med 6-timersdag i staten som skal få ned sykefraværet.

Mye ferie

Fornyelsesminister Heidi Grande Røys (SV) er positiv til forslaget.

– Dette er en interessant tanke og jeg vil nøye vurdere en eventuell søknad fra Stortinget om å bli med i et forsøk på 6-timersdag sier statsråden.

Mange vil kanskje mene at Stortingspolitikerne allerede jobber lite nok som det er. Med 14 uker sommerferie to uker juleferie to uker påskeferie kun 104 møtedager i året og diett sju dager i uken også i feriene har de folkevalgte trolig mer ferie enn de fleste. Likevel mener Grande Røys at en ytterligere redusering av arbeidstiden kan være nyttig.

– Dette gjelder ikke bare velferden til stortingsrepresentantene men i høyeste grad også deres familier som ofte går for lut og kaldt vann i de periodene når arbeidet hoper seg opp sier Grande Røys.

Stortinget mener forslaget kan være med på å utvide demokratiet ved at det kan bli plass for flere representanter på Stortinget slik at også vararepresentantene får plass. På samme måte som i andre bedrifter kan det legges opp til en skiftordning.

Grande Røys forestiller seg en toskift ordning tilsvarende den som praktiseres på Toyotas bilverksted i Göteborg. Som fornyelses- og it-minister ser hun også store muligheter for at moderne teknologi kan bidra til å gjennomføre en god ordning for eksempel ved at representantene kan avgi stemme hjemmefra.

Bedre beslutninger

Statsråden mener det vil bli interessant å analysere effektene av forsøket om det blir godkjent.

– Kanskje ser vi at sykefraværet går ned eller at produktiviteten øker og at beslutningene blir bedre mens forsøket varer sier Grande Røys.

Søknaden vil foreligge en av de første dagene i april og Grande Røys vil personlig sørge for meget rask behandling av saken.

Mer fra Dagsavisen