Innenriks

Slår alarm omfalske ekteskap

Ekteskap inngått kun med det formål at den ene parten skal få opphold i Norge er utbredt. Det mener norske ambassader som forbereder søknader om familiegjenforening.

– Våre ambassader i Pakistan Tunisia og Marokko har alle skrevet brev og varslet om dette. Vi gjennomgår nå praksisen til Utlendingsdirektoratet (UDI) og vurderer å innskjerpe reglene sier statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og inkluderingsdepartementet til Dagsavisen.

Selger sine barn

Ambassadene går til det drastiske skrittet å kontakte regjeringen direkte via Utenriksdepartementet etter å ha tatt opp saken flere ganger med UDI.

Ambassadene viser til flere konkrete saker de mener er rene proforma ekteskap. Kyniske foreldre selger ekteskap med sine barn slik at man skal kunne søke om familiegjenforening og få opphold i Norge.

Etter tre års ekteskap med en norsk statsborger kan man få permanent oppholdstillatelse her og det er mye verdt. Ambassadene viser til eksempler der foreldre har fått betalt summer tilsvarende flere årslønner i deres opprinnelige hjemland mot å gifte bort sønner og døtre født i Norge.

Mange av disse ekteskapene er ikke reelle mener ambassadene og viser til at mange av dem brytes kort tid etter tre år fulgt av nye ekteskap. UDI svikter i disse sakene mener ambassadene.

– Hvis det ambassadene hevder stemmer er det ikke bare misbruk av ordningen med familiegjenforening. Det er også grov utnyttelse av personer som er født her sier Rieber-Mohn.

– Kontrollerer nøye

Dagsavisen er kjent med at også Oslo-politiets utlendingsseksjon har bedt om flere møter med UDI fordi de mener direktoratet er for slepphendte i sin kontroll av ekteskap.

Men UDI mener de har gode nok rutiner. I ett brev til departementet skriver avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt at «flere tillatelser til familieinnvandring baserer seg på såkalte arrangerte ekteskap som blant annet har praktiske og økonomiske årsaker som hovedmotiv» uten at de er proforma ekteskap av den grunn.

– Hvis et ekteskap inngås og det åpenbart ikke er reelt skal det avslås. Vi har gode rutiner for å sjekke det i samarbeid med politiet men dette er kompliserte saker og vi må vise varsomhet sier Sjøholt til Dagsavisen.

Sjøholt viser til at UDI de siste årene har avslått mellom 50 og 100 slike ekteskap i året. Tallet er stabilt mener han. I brevet påpekes det at UDI må kunne vise til at det er stor sannsynlighetsovervekt for at et ekteskap ikke er reelt før det kan avvises.

Fungerende leder i Oslo-politiets utlendingsseksjon Anne Dahl sier de oftest avslører proforma ekteskap ved at partene ikke faktisk bor sammen eller har en annen reell partner. Politiet spør ikke partene om de har et seksuelt samliv kravet er at de bor i samme hus forklarer Dahl.

Mer fra Dagsavisen