Innenriks

Rå tyngde og fiffige tekster

ROCK
DumDum Boys
«Gravitasjon»
EMI

Og de gjør DumDum Boys fortsatt i hvert fall hos dem som er fans fra før.«Gravitasjon» er DumDum Boys første studioplate på åtte år og består av 11låter som i hovedsak er skrevet av Kjartan Kristiansen men hvor ogsåbassist Aslak Dørum har pennet tre og bidratt på enda et par. Den er blitttil i Haldens Athletic Sound og er i god DumDum-ånd produsert av YngveLeidulv Sætre som igjen imponerer i måten han får fram grusen i lydbildetnoe som gjør også denne platen rik på god smusslyd og detaljer (som ikraftpillen «Seig jævel»).

Oser av spillevilje

Samtidig er det klart at i arbeidet med «Gravitasjon» som på mange måterlukter av spillevilje dobbelttenning og arbeidssvette har produksjonenvært viktig i ren livgivende betydning. Når bandet fortsatt spiller rått ihøyden («Brillefint») men ikke er like spennende på flatlandet(«Stengetid») skal Sætre ha sin takk for at helheten framstår som god ogsolid.

Kristiansen-låtene stikker seg klart ut og plata åpner med noen breialerockere i pumpende og klassisk tungt DumDum Boys-format – «Lunta brenner» og«Gå på vannet». Dette er rett og slett en knallåpning åtte år etter før denChris Isaac'ske «Tynn tråd» tar det hele ned i et roligere tempo.

Tekstlinjer som «jeg prøver å ta det pent/men det er et slit/Jesus kunne gåpå vannet/se jeg kan ligge på sprit» og «det er gode tider for dårlig nytt»er tekstlinjer som med Kristiansens signatur under kan leses på hvilken måtesom helst men spesielt «Tynn tråd» og singelkuttet «Enhjørning» har tekstersom viser at det uuttalte i Kristiansens ordsammensetninger aldri slutter åblende så lenge Prepple synger dem så arrogant følsomt som han også gjør pådenne plata.

Fulle av faen

Bortsett fra refrenget er Aslak Dørum-låta «Takke faen» for baktungtarrangert mens «Stengetid» i likhet med andre Dørum-låter aldri blir merenn en tilnærmet kopi av DumDum Boys-sjargongen. «Gravitasjon» har en avplatas fiffigste tekster men westernleflingen på både denne og «Stengetid»rimer dårlig.

Samtidig er det helt klart at «Basslak» Dørum er det bandmedlemmet sombringer mest iver inn i et band som ikke lar seg lokke inn i studio medmindre de selv vil og føler de har noe å gi omverdenen. Det har de dennegangen. På låter som «Lunta brenner» «Tip Top» og «Seig jævel» kakker debåde seg selv og alle sorrydudes i huet så fulle av faen i forhold til egendumskap fromme forkledninger og andre typer falsk forledning at vi tarhatten av og sier takk te dokk.

Da håper vi også at «Waltzheimer» – en ellevte dagen derpå-kuriositet påplata – også er mer et komma enn et punktum i historien om DumDum Boys.

Mer fra Dagsavisen